Vijesti 29.05.2017.

Od oktobra penzije veće za tri odsto

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je opredjeljenje Vlade da se povećanje penzija od tri odsto primjenjuje od oktobra.

 

Nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske i Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Narodne skupštine Republike Srpske Radom Rakuljem i Ilijom Stevančevićem, Cvijanovićeva je naglasila da će se raditi na stvaranju pretpostavki da se tokom iduće godine obezbijedi i povećanje od dodatnih dva odsto, čime bi se, u dva koraka, ostvario rast pezija od pet odsto.
Premijer Srpske je podsjetila da je prelaskom na trezorski sistem isplate penzija od januara 2016. godine obezbijeđena stabilnost i redovnost isplata penzija, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić rekao je  da će penzije biti povećane tri odsto u ovoj godini, a u zavisnosti od finansijske situacije biće povećane za dva odsto u narednoj godini.

“Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović na sastanku u Banjaluci istakla je da opredjeljenje Vlade ostaje i za dalje povećanje penzija u zavisnosti od razvoja ekonomsko-finansijske situacije, odnosno da će Vlada učiniti napore da dođe do maksimalnog ispunjenja zaključka parlamenta Srpske o ukupnom povećanju penzija od pet odsto”, istakao je Milić.

Predsjednik Vlade Srpske istakla je da je u prethodne tri godine obezbijeđeno ukupno povećanje penzija od 11,3 odsto.

Na sastanku, koji je održan u kabinetu predsjednika Vlade Republike Srpske, kojem su prisustvovali potpredsjednik Vlade Anton Kasipović i direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Mladen Milić, razgovarano je o aktivnostima koje Vlada Srpske preduzima s ciljem daljeg jačanja materijalnog položaja i statusa penzionera.

(Srna)