Politika 09.01.2022.

Od Petrovdana do Svetog Stefana

ČITANJE: 2 minute

PIŠE: Milan Miličević

Da se za slobodu vrijedi boriti, znali su hrabri poslanici Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini kada su prije 30 godina donijeli odluku da formiraju Republiku Srpsku.

Uz ovaj, još su dva događaja odredila sudbinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i politički utabanala stazu za institucionalni okvir Republike Srpske. Prvi je Petrovdan 1990. godine kada je formirana Srpska demokratska stranka, kao politički zastupnik srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja svojim glasom treba da zastupa i odbrani prava Srba u političkoj golgoti raspada bivše Jugoslavije.

Drugi, jednako važan događaj koji bio je presudan za nastanak Republike Srpske bio je plebiscit srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, održan 9. i 10. novembra na kome se 98 odsto srpskog naroda u BiH podržalo ideje tadašnjeg rukovodstva Srpske demokratske stranke da svoj politički put Srbi iz BiH žele da nastave u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Da nije bilo Petrovdana 1990. i okrilja Mitrovdana 1991. ne bi bilo ni Svetostefanske skupštine 1992. godine. Stoga je uloga Srpske demokratske stranke neraskidivo vezana u stvaranju Republike Srpske i za njeno istorijsko trajanje, lice i naličje srpskog političkog identiteta zapadno od Drine. Zbog toga je dužnost Srpske demokratske stranke da bdije nad sudbinom Republike Srpske više i snažnije od bilo koje druge političke partije.

Izazovi pred Republikom Srpskom danas, 30 godina od njenog nastanka, značajno su drugačiji od onih Svetostefanskih iz 1992. godine. Tada se branio identitet, teritorija, obilježja i goli život. Danas imamo sve te vrijednosti jer smo ih obranili te 1992. godine. Danas trebamo odbraniti narod od ekonomskog egzodusa, škole i bolnice od zatvaranja, institucije od onih koji žele da ih privatizuju i ime koji mnogi žele da diskredituju i ukaljaju.

Često me žalosti pojava kada vidim da se ognjište demobilisanog ili poginulog borca gasi jer njegovi potomci, u nemogućnosti pronalaska zaposlenja ili pogođeni sistemskom nepravdom odlaze bez povratka prema zapadu.

Žalosti me i kad vidim da oni koji vode naše institucije teško odbranjene u ratu, danas gaze njihov dignitet i narodni novac prisvajaju kao svoj. Prevelika cijena je plaćena da bi danas neko ponižavao Narodnu skupštinu Republike Srpske, boračku populaciju ili zdravstvene radnike.

Svi zajedno moramo da radimo na stvaranju normalnog društvenog ambijenta u kome će Republika Srpska biti majka svim njenim građanima. Srećan ti rođendan, Republiko Srpska.

(Srpskainfo)