Magazin 17.12.2015.

Od pića koje birate zavisi i ukus hrane!

ČITANJE: 2 minute
Hrana i pice
Prema riječima Marka Tvena “Ukusi se ne rađaju, već stvaraju”. Slično je i sa vinom, i drugim pićima koji od obroka čine simfoniju ukusa.

Ali, da li ste nekada razmišljali o tome zašto se kombinacija određenih pića i hrane preporučuje? Zašto se salate ili riba odlično slažu sa bijelim vinom ili zašto je idealno piće uz teletinu crno vino?

Ukoliko upravo razmišljate o tome kako su ljudi koji vode računa o ovim stvarima snobovi, zastanite, razlozi zbog kojih se neka pića bolje slažu uz određenu vrstu hrane su opravdani i tiču se sastojaka koje pojedina pića sadrže.


Prava kombinacija hrane i pića – trenutak kada nastaje magija

Poput čokoladnog deserta, koji može biti veoma slatka hrana čiju jačinu možemo ublažiti kuglom sladoleda, voćem, blago posoljenom karamelom ili nečim drugim, funkcioniše i prava kombinacija pića i hrane.

Magija nastaje onog trenutka kada se ukus jela pomiješa sa aromom pića, stvarajući na taj način, treći, potpuno drugačiji ukus. Jasno vam je da svega ovoga ne bi bilo da smo izabrali hranu i piće koji se jednostavno ne slažu.

Opšte je poznato da ćemo se od veće količine alkohola u piću brže opiti, te se prilikom konzumacije delikatnije hrane preporučuje piće koje u sebi ne sadrži veliki procenat alkohola. Ukoliko je na stolu servirana začinjena hrana, pravi balans postići ćemo kada uz ovakav obrok popijemo piće bogatijeg ukusa.

pivoU izboru pravog pića može nam pomoći njegova kiselost i oštrina i dok pojedina vina sadrže veći nivo kiselosti (Sauvignon Blanc, Pinot Noir), kod piva na nivo kiselosti utiče hmelj, ali i  voćni pojačivači. Osim toga, uz gazirana pića lakše ćemo “očistiti” tanjir, a takođe, gazirana pića, stvaraju osvježavajući osjećaj između dva zalogaja.

Tanini u vinu, kojih ima u koži grožđa, stabiljkama i sjemenju su prirodni konzervansi i čine strukturu  bijelog vina koji u ustima ostavljaju blago gorki ukus.

Nasuprot bijelom vinu, crveno vino, koje nema visok nivo kiselosti, ima slabiju koncentraciju tanina i poznato je da se odlično slaže sa crvenim mesom. Ovdje je važno napomenuti da tanini u vinu iritiraju meka tkiva u ustima, te pića koja sadrže visok nivo tanina treba izbjegavati u kombinaciji sa začinjenom hranom.

Kada je pivo u pitanju, njegova gorčina predstavlja savršen balans u kombinaciji sa težom hranom i dimljenim specijalitetima.

(Mojzenskimagazin.rs)