Od ponedjeljka skuplje gorivo u BiH

Poskupljenje gorivo
Poskupljenje gorivo
Naftni derivati, benzin i gorivo, od ponedjeljka biće skuplji na velikom broju benzinskih pumpi u Bosni i Hercegovini, potvrdilo je Ministarstvo trgovine FBiH.

Distributeri goriva za automobile zatražili su povećanje od pet feninga, odnosno deset litara benzina ili nafte biće skuplje pola konvertibilne marke (skoro 26 evrocenti).

Proizvođači i distributeri naftnih derivata u ovoj državi ističu kako je BiH, pa i sama regija Zapadnog Balkana, suviše malo tržište da bi mogla uticati na kretanje cijena, tako da „samo igraju onako kako sviraju veliki“.

Takođe kažu kako sada njihovi dobavljači imaju dnevne cijene, umjesto sedmičnih što je bila ranija praksa. Zbog toga su prinuđeni sve češće tražiti promjene cijena, a obzirom da je u BiH slobodno tržište, odnosno da država ne regulira cijene, već ih samo odobravaju nadležne institucije.

Međunarodna energetska agencija je u ovomjesečnoj procjeni tržišta napisala kako su se „internacionalne cijene značajno oporavile u proteklim sedmicama“, što je za znalce izjava ispunjena opreznim optimizmom.

– Ovo, međutim, ne treba biti uzeto kao definitivni znak da je najgore gotovo- navodi se u izvještaju objavljenom u petak.

Prognoze velikih

Goldman Sachs, možda najuticajnija banka na svijetu, ima nešto oprezniji pogled, navodi agencija AP. U poruci klijentima „Novi naftaški red: Dobar, loš i zao“, takođe od petka, istražni tim banke upozorava da rani rast može biti „preuranjen“.

-Održivo niske cijene su neophodne, po našem mišljenju, da se zadrži dovoljan nivo finansijskog stresa kako bi se okončao rebalans koji je tek počeo. Rani rast cijena bi bio samoporažavajući- upozoravaju iz banke.

Prema ovoj banci, „idealno“ kretanje cijena nafte bi bilo: približno 35 dolara za barel u drugoj četvrtini 2016, porast do prosječno 45 dolara kroz drugu polovinu godine, te prosjek između 55 i 60 dolara 2017. godine.

Poskupljenja na lokalnim i većim tržištima počela su prije nekoliko sedmica, pa je sa rekordno niskih 26 dolara na londonskoj berzi, cijena goriva dostigla 40 dolara. To je razlog zbog smanjenja globalne proizvodnje, a povećane potrošnje.

Ukoliko se analize i predviđanja Goldmana obistine, a obzirom na djelovanja velikih igrača i renome same ove banke, mali igrači (kao što je BiH i regija), neće imati drugog izbora nego se uhvatiti u kolo povećanja cijena, nakon perioda u kojem su građani bili malo odahnuli.

(NN/Aljazeera)

Najavljene još strožije kazne za prekršioce mjera zabrane

Tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske održao je danas sastanak na kojem su konstatovali da je neophodno još strožije postupanje prema onima koji krše mjere zabrane.  – Ustanovljeno je da se mjere Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske primjenjuju na svim graničnim prelazima i u domovima zdravlja, ali

Vrijednost ratarske proizvodnje u RS procijenjena na oko 400 miliona KM

Ukupna procijenjena vrijednost proizvodnje u ratarstvu Republike Srpske u ovoj godini je oko 400 miliona KM i u planu je da se ratarskim kulturama zasije ukupna površina od 138.956 hektara. Najzastupljeniji među ratarskim kulturama biće kukuruz, planiran da se zasije na ukupnim površinama od 131.211 hekatara, s procijenjenom vrijednosti proizvodnje oko 292,3 miliona KM, navodi

RISTIĆ: Za nekoliko dana kompletiranje mobilne bolnice

Većinski vlasnik kompanije Tehnički remont Bratunac Slaven Ristić izjavio je Srni da će mobilna bolnica, čiji je prvi dio stigao sinoć, biti postavljena u slučaju pogoršanja situacije u vezi sa širenjem zaraze virusa korona u Republici Srpskoj. – Poslijepodne očekujemo slijetanje aviona koji će dopremiti drugi dio bolnice, a za par dana i treći kontingent

U ponedjeljak prve uredbe sa zakonskom snagom

U kabinetu predsjednice Republike Srpske potvrđeno je da će u ponedjeljak donijeti prve uredbe sa zakonskom snagom koje je prethodno usvojila Vlada Republika Srpske. Prije nego što predsjednica potpiše uredbe, u ponedjeljak će u Palati Republike kako saznaje ATV, Željka Cvijanović održati sastanke sa predsjednikom Vlade i resornim ministrima koji će obrazložiti ove uredbe. Sastancima

ŠERANIĆ: Zadovoljan sam načinom rada u Klinici za infektivne bolesti UKC Banjaluka 

Nakon posjete Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je zadovoljan stanjem i načinom rada. – Vrlo je važno što sam razgovarao  sa apacijentima. Želio sam da čujem utiske od njih. Sve pohvale sam dobio za rad zdravstvenih radnika. I pacijenti sarađuju –

Uspješno završena druga sedmica virtuelnog učenja za osobe sa Daun sindromom

Doun sindrom centar BL uspješno je završio drugu sedmicu virtuelnog učenja za Doun sindrom osobe starije od 18 godina u svojim Virtuelnim učionicama. “Nastavljamo sa rehabilitacionim programom PAIN, predviđenom za Daun sindrom osobe strije od 18 god. Radimo kolektivne psihoterapije, thai chi vježbe, Twin heart meditac, škola glume, muziko terapije i razne druge radionice prilagođene

Uhapšen Mitar Mirić i poznati advokat

Mitar Mirić (63) trenutno se nalazi u pritvoru otkako je sinoć uhapšen u Kraun Plazi! Kako prenosi Informer, on je među 20 osoba koji su sinoć uhapšeni kada su u hotelu ispijali piće i time prekršili zabranu okupljanja više od dvije osobe. Takođe, među privedenima je i advokat Marko Slijepčević, kao i pjevač Radiša Trajković