Vijesti 12.08.2016.

Od ponedjeljka u funkciji osam novih sirena u sistemu za uzbunjivanje

ČITANJE: 2 minute

U okviru projekta uspostavljanja sistema uzbunjivanja i obavještavanja stanovništva na području grada Banjaluke, Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice je nabavio osam novih sirena koje će prvi put biti puštene u rad u ponedjeljak, 15. avgusta.

Tog dana, u 12 časova, biće emitovan signal za prestanak opasnosti (jednoličan signal u trajanju od 60 sekundi), kako bi provjerili rad sistema za uzbunjivanje na osam novih lokacija gdje su postavljene sirene, a to su:

OŠ „Branislav Nušić“ MZ Srpske Toplice;
VZ „Kosmos“ MZ Kočićev vijenac;
Mašinski fakultet MZ Obilićevo;
MUP RS (bijela zgrada) MZ Starčevica;
Republička uprava za geodetske i imovninsko-pravne poslove MZ Ada;
OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u MZ Česma;
OŠ „Borisav Stanković“ MZ Lazarevo;
OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ MZ Nova Varoš.

Iz Odsjeka napominju da će i ubuduće svakog petnaestog u mjesecu, tačno u 12.00 časova, biti emitovan identičan signal uključivanjem sirena na navedenim mjestima.

– Takođe obavještavamo javnost da će se uključivanje sirena vršiti i na lokacijama gdje su ranije postavljene sirene, a što predstavlja dio sistema obavještavanja i uzbunjivanja, koji će biti u potpunosti završen do kraja tekuće godine kada će u funkciji biti sistem sa 36 sirenskih mjesta i operativno-komunikativnim centrom za upravljanje sistemom – naglasio je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Mladen Ćućun.

On je pojasnio da je ranije revitalizovano 10 sirena iz prijašnjeg sistema, te postavljeno pet novih i najavio da će preostalih 13 sirena biti instalirano do kraja godine.

-Težište će biti na slivu rijeke Vrbas imajući u vidu poplave koje su se desile 2014. godine, dok će ostali dio sirena biti raspoređen u gusto naseljenim dijelovima grada zbog mogućnosti zemljotresa – kazao je Ćućun.