Svijet 25.10.2020.

Od ponoći na snazi strože mjere u Austriji

ČITANJE: 2 minute

Od ponoći u Austriji su na snagu stupile nove, pooštrene mjere za suzbijanje širenja virusa korona kojim su uvedena mnoga ograničenja koja se odnose na broj osoba na skupovima, kao i proširenje obaveze nošenja zaštitnih maski.

U uredbi Ministarstva zdravlja navodi se da maska mora da se nosi prilikom ulaska u javni prostor na zatvorenom i u podzemne prolaze, na skupove i manifestacije, bilo da su na zatvorenom ili na otvorenom, i to i za vrijeme trajanja događaja na sjedećem mjestu.

Prilikom ulaska na javna mjesta na otvorenom mora postojati fizička distanca od najmanje jednog metra prema osobama koje ne žive u istom domaćinstvu.

U avionima, kao i javnom prevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je tu obavezna maska.

Uredbom je uvedena obaveza nošenja maski i u stanicama metroa, željezničkim stanicama, tramvajskim stanicama, na aerodromima.

Ko se prilikom kontrole bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može da nosi masku moraće da ima potvrdu ljekara koji ima licencu za rad u Austriji.

U restoranima ograničen je maksimalan broj ljudi za jednim stolom na šest osoba u zatvorenom i 12 osoba na otvorenom.

Ukoliko ugostiteljski objekat ima na raspolaganju više od 50 sjedećih mjesta od 1. novembra moraće da ima koncept prevencije, a moraće da ima i “kovid odgovorno lice”.

Jelo i piće, uz izuzetak pijaca, moći će da se konzumira samo sjedeći.

Novina je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smjeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske pumpe i imbise.

Što se tiče manifestacija i sportskih utakmica uredbom je određeno da najviše šest osoba uz šestoro maloljetne djece može da prati neki skup u zatvorenom bez sjedećih mjesta, a na otvorenom 12 osoba i šestoro maloljetne djece.

Na skupovima gdje postoje sjedeća mjesta u zatvorenom dozvoljen je maksimalan broj od 1.000 ljudi, a na otvorenom do 1.500.

Uredbom su određene i zaštitne mjere za staračke domove, u kojima važi obaveza nošenja maski za sve posjetioce i zaposlene.

U novoj uredbi nalazi se i zabrana nošenja vizira, koja stupa na snagu 7. novembra, čime se omogućava dvonedjeljni prelazni period.

(Srna)

Oznake: austrija