Region 14.05.2021.

Od ponoći u Hrvatskoj izborna tišina

ČITANJE: 2 minute

U Hrvatskoj u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči lokalnih izbora koji će biti održani u nedjelju.

Državna izborna komisija pozvala je sve učesnike i medije da poštuju izbornu tišinu ili će u protivnom biti sankcionisani.

Za kršenje izborne tišine predviđene su novčane kazne koje se kreću od 3.000 kuna za pojedinca do pola miliona kuna za pravno lice, odnosno političku stranku.

Kandidati koji prekrše izbornu tišinu biće kažnje od 10.000 do 30.000 kuna. Inače, sa lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidovano je više od 38.000 kandidata, nešto manje nego prije četiri godine.

Danas se očekuju posljednje poruke kandidata građanima. Birači u nedjelju biraju kandidate za predsjednika opština i gradskog vijeća, kao i za županijske skupštinske i opštinske načelnike, gradonačelnike i župane i njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u opštinama gdje su Hrvati manjina.

Na dan lokalnih izbora, državljani Hrvatske s pravom glasa moći će da uđu u zemlju, bez obzira na to iz koje države dolaze, prenosi Tanjug.

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država zbog glasanja smatraće se dolaskom iz neodložnih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, a riječ je o osobama koje nužno moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Oni će biti izuzetak od odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko granice i ne moraju da imaju potvrde o testiranju na virus korona ili potvrde da su vakcinisani.

Za osobe koje dolaze po tom osnovu važiće pravilo da ne smiju da se zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 časova, a u protivnom će nad njima biti primijenjen epidemiološke mjere.

Oznake: Hrvatska, Izbori