Politika 21.04.2016.

Od ponoći u Srbiji predizborna tišina

ČITANJE: 2 minute
izbori
U Srbiji u ponoć počinje izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 24. aprila, u 20.00 časova.

U vrijeme izborne tišine zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procjena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mjesta.

Na predstojećim parlamentarnim izborima nadmetaće se 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Za predstojeće izbore biće štampano 6.771.497 glasačkih listića.

Građani će pravo glasa moći da iskoriste na ukupno 8.378 biračkih mjesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima izaći će u subotu, 23. aprila, od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

Glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, NJemačkoj, Slovačkoj i Sloveniji biće obavljeno 24. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

To će važiti i za glasače u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Rezultati glasanja na biračkim mjestima u inostranstvu ne smiju biti javno saopšteni niti isticani na biračkom mjestu prije završetka glasanja u Srbiji.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji, utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mjestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji /RIK/ predviđeno je najkasnije u ponedeljak, 25. aprila, do 14.00 časova.

Krajnji rok da RIK utvrdi rezultate glasanja i objavi ih u “Službenom glasniku” je 28. april u 20.00 časova.

Dodjela mandata novim poslanicima je predviđena u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Zakon predviđa da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dvije trećine poslanika, a da se na prvoj sjednici, pored potvrđivanja mandata, još biraju predsjednik i potpredsjednici i imenuje generalni sekretar.

Ustav predviđa da prvu sjednicu zakazuje predsjednik iz prethodnog saziva, tako da se održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Nakon toga slijedi proces formiranja Vlade, koju bira Narodna skupština na prijedlog kandidata za predsjednika Vlade.

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu.

Narodna skupština ima 250 poslanika, koji se biraju na četiri godine.

 (Agencije)