Vijesti 01.05.2016.

Od prvog jula – jeftinija lična dokumenta?

ČITANJE: 2 minute
licna dokumenta
Od prvog jula ove godine građani bi mogli da jeftinije plaćaju lična dokumenta. Savjet ministara BiH produžio je važenje sadašnjeg pravilnika i cijena do kraja juna nakon čega bi mogla da se usvoje druga pravila. U SDS-u kažu da u Savjetu ministara insistiraju da Agencija za identifikaciona dokumenta napravi analizu i predloži povoljnije cijene.

“Dva puta je Savjet ministara zadužio Ministarstvo civilnih poslova da napravi analizu cijene ličnih dokumenata i da u skladu sa tim predloži smanjenje cijene ličnih dokumenata, odnosno ličnih karata i vozačkih dozvola. Problem je štetni ugovor koji je napravljen sa Milbauerom za štampanje”, istakla je Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Bh. građani trenutno plaćaju najskuplje cijene vozačkih dozvola u regionu i jednu od najskupljih cijena ličnih karata. Čak su i vozačke dozvole u Njemačkoj za 13 maraka jeftinije od naših, a niže cijene imaju i Estonija, Slovenija i Hrvatska. U Agenciji za identifikaciona dokumenta kažu da sa Milbauerom pregovaraju o promjeni ugovora pa bi lična dokumenta i po tom osnovu mogla da budu jeftinija. Ipak, podsjećaju da sve zavisi od njihove dobre volje da pristanu na izmjenu spornog ugovora koji BiH obavezuje i narednih sedam godina. Zato trenutno prave projekciju na štetu javnih prihoda.

“Mi smo radili projekcije na smanjenje u iznosu od jedne marke. Ipak su to velike količine i marka je jako puno, prošli put kada smo to uradili Savjet ministara nije usvojio takav prijedlog. Ako u prosjeku izdajemo 300-500 hiljada, onda je to na marku 500.000 maraka, na dvije marke je već milion”, sračunao je Edin Nesimi, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta kažu da će njihov prijedlog razmatrati Savjet ministara, ali podsjećaju da su na prihode po tom osnovu već računale bh. institucije i entitetski i kantonalni MUP-ovi. Ukoliko se država ipak odrekne planiranog miliona ili bar polovine, građani kažu da marka ili dvije, neće puno promjeniti ionako skupe cijene ličnih dokumenata.

U SDS-u tvrde da je veće sniženje cijena ličnih dokumenata moguće samo ako nadležna agencija sa Milbauerom dogovori reviziju postojećeg ugovora. Revizori sa bh. nivoa ustanovili su da je zbog manje potrebe građana, do sada isporučeno i oko 50 odsto manje ličnih karata nego što je planirano, a država je obavezna da plati sve ugovorene količine.

(ATV)