Vijesti 04.08.2016.

Od putarine za autoput Banjaluka-Gradiška zarađeno 4,5 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Od naplate putarine na autoputu Banjaluka – Gradiška u budžet preduzeća “Autoputevi RS” za 17 mjeseci rada naplatne stanice “Jakupovci” slilo se oko 4,5 miliona maraka.

Kroz naplatnu stanicu “Jakupovci”, koja je sa radom počela 16. marta prošle godine, prošlo je više od dva miliona vozila među kojima je najviše bilo automobila.

Kako su objasnili u “Autoputevima RS” dio novca prikupljen od naplate namijenjen je za pokrivanje operativnih troškova poslovanja ovog preduzeća.

– Preostali novac usmjeren je na izgradnju i održavanje autoputeva u RS – rekli su u ovom preduzeću.

Dodali su da je najviše vozila na autoputu Gradiška – Banjaluka zabilježeno za vrijeme praznika, kao i u sezoni godišnjih odmora, posebno vikendima.

– Dnevno autoputem prođe i do 5.000 vozila. Izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške i spajanjem autoputeva Gradiška – Banjaluka i Beograd – Zagreb taj broj bi mogao biti i udvostručen – rekli su u “Autoputevima RS”.

Ovo preduzeće planira gradnju još tri naplatne stanice, čime će biti stečeni uslovi za zatvaranje sistema naplate putarine na autoputu Gradiška – Banjaluka, koji funkcioniše kao otvoreni sistem, sa jednom ulazno/izlaznom rampom.

– Osim prelaska na zatvoreni sistem naplate putarine, u planu je i uvezivanje sa sistemom naplate putarine na autoputu Banjaluka – Doboj. Radovi na ovom autoputu su u poodmakloj fazi i dionica od Doboja do Prnjavora trebalo bi da bude u saobraćaju već ovog ljeta – istakli su u ovom preduzeću, dodajući da bi dionica od Banjaluke do Prnjavora trebalo da bude završena do kraja 2017. godine.

U ovom preduzeću su podsjetili da su od obaveze plaćanja putarine na autoputu u RS oslobođena vozila Hitne pomoći, Crvenog krsta, vatrogasnih službi, Oružanih snaga BiH, MUP-a RS.

– Osim njih, putarinu ne plaćaju ni vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava u skladu sa međunarodnim sporazumom, na bazi reciprociteta – rekli su u “Autoputevima”.

Naveli su da je oslobađanje od obaveze plaćanja putarine na autoputevima u RS definisano odredbama Zakona o javnim putevima RS i Pravilnikom o naplati putarine.

(Glas Srpske)