Svijet 03.11.2020.

OD RANIJE POZNAT OBAVJEŠTAJNIM SLUŽBAMA: Napadač Kujtim F. rođen i odrastao u Beču

ČITANJE: 1 minuta

Napadač Kujtim F. (20), koji je sinoć u centru Beča ubio četiri osobe, rođen je i odrastao u glavnom gradu Austrije, rekao je urednik austrijskog nedjeljnika “Falter” Florijan Klenk.

Klenk navodi da Kurtin S. ima “albanske korijene”, ali da su mu roditelji iz Sjeverne Makedonije. On nije objavio izvor svojih informacija.

Prema navodima ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera, napadač star 20 godina je objavio sliku na svom nalogu na “Instagramu” prije napada i pokazao oružje koje je potom koristio.

On je u aprilu 2019. godine uhapšen pri pokušaju da pređe iz Turske u Siriju da bi se pridružio “Islamsoj državi” i za to je osuđen na kaznu od 22 mjeseca zatvora u aprilu 2019. godine.

Prema zakonskim odredbama o osuđenim mladim osobama u Austriji, on je prijevremeno oslobođen u decembru 2019. godine.

Stotine policajaca raspoređene su od jutros na ulicama Beča i tragaju za počiniocima napada za koje je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao da su imali “islamistički motiv”.

Policija je objavila da su ubijena tri prolaznika – dva muškarca i žena, a stanica ORF prenijela je kasnije da je preminula još jedna žena.

Pripadnici snaga reda ubili su jednog napadača, a policija navodi da je on bio simpatizer ekstremističke grupe “Islamska država”.

On je bio naoružan automatskom puškom, a nosio je i lažni pojas sa eksplozivom. Nehamer je rekao da je napadač želio da izazove paniku.

(Srna)

Oznake: Beč, terorizam