Vijesti 27.04.2019.

OD RATA DO GIMNAZIJE I PENZIONERA Dodik sa papom pričao i o Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

O čemu su sve razgovarali papa Franjo i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i kojih su se sve tema dotakli u 32 minute, koliko je trajao susret, pitanje je koje i dan nakon Dodikove posjete Vatikanu intrigira javnost.

Jedna od tema razgovora je bila i Banjaluka, te položaj katolika u gradu i cijeloj Republici Srpskoj. Dodik se, kako su prenijele ATV i N1, pohvalio da Srpska iz  budžeta sufinansira rad Katoličke gimnazije u Banjaluci, te da je RS dala “značajna sredstva” za obnovu crkve i samostana na Petrićevcu, te  Doma za stare, koji djeluje pod pokroviteljstvom petrićevačke župe.

Upravo zbog unapređenja odnosa Svete stolice i Republike Srpske Dodik je, kako je objasnio,  na put poveo i predsjednicu RS Željku Cvijanović.

S druge strane, mnogi se pitaju da li je bilo i malo nezgodnijih banjalučkih tema, s obzirom na to da se, neposredno prije Dodikove posjete papi, banjalučki biskup Franjo Komarica u uskršnjoj poruci požalio da je sa područja današnje RS odselilo skoro 95 odsto katolika i da vlast nije učinila mnogo da im omogući uslove za povratak. Po svom običaju, biskup Komarica je nakon intrigantne uskršnje poruke, nestao iz javnog prostora, ali se, kako saznajemo sastao sa predstavnicima više udruženja Hrvata izbjeglih iz Banjaluke.

Kako je za “Aldžaziru” potvrdio Vinko Laštro, predsjednik Udruženja  “Nazaret”, Hrvati protjerani iz Banjaluke papi su uoči Dodikovog puta u Vatikan poslali  pismo u kojem mu , kako navode, “svetom ocu postalvjaju pitanje, da li zna koga prima u posjetu”.

(Srpskainfo)

Oznake: Milorad Dodik