Politika 22.12.2022.

OD REJKJAVIKA DO DOHE: Cvijanovićeva će predstavljati BiH na više međunarodnih skupova

ČITANJE: 2 minute

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović predvodiće delegaciju BiH na više konferencija i samita na kojima će učestvovati BiH na osnovu poziva koje je danas prihvatilo Predsjedništvo.

Predsjedništvo BiH danas je u Sarajevu na redovnoj sjednici prihvatilo poziv premijera Islanda za učešće na Četvrtom samitu šefova država i vlada zemalja Savjeta Evrope koji će biti održan u Rejkjaviku 16. i 17. maja, saopšteno je iz Predsjedništva.

Prihvaćen je i poziv katarskog emira šeika Tamina bin Hamada el Tanija za učešće na drugom dijelu Pete konferencije UN o manje razvijenim zemljama na nivou šefova zemalja i vlada u Dohi od 5. do 9. marta.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv generalnog sekretara UN za učešće na UN konferenciji o srednjoročnom sveobuhvatnom pregledu implementacije ciljeva međunarodne dekade za akciju “Voda za održivi razvoj” 2018-2028, koja će biti održana u Njujorku, od 22. do 24. marta, kao i poziv predsjednika Azerbejdžana za učešće na Sastanku NAM kontakt-grupe u Bakuu, od 1. do 3. marta.

Delegaciju BiH na ovim konferencijama i samitima predvodiće srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je Sporazum o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za 2021. godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici razmatrana je Informacija u vezi sa aktivnostima u procesu repatrijacije, resocijalizacije, rehabilitacije i reintegracije državljana BiH iz zone sukoba Sirije i Iraka.

Predsjedništvo BiH saopštilo je da prepoznaje potrebu koordinisanog djelovanja nadležnih institucija BiH kako bi se obezbijedio siguran povratak u BiH, kao i reintegracija državljana BiH i onih koji imaju zakonsko pravo na državljanstvo BiH /djeca bez roditeljskog staranja/, a koji trenutno borave u veoma teškim uslovima u kampovima i pritvorskim jedinicama u Siriji i Iraku.

Predsjedništvo BiH pozvalo je Koordinacioni tim za razvijanje sistema i procedura povratka državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka, da preduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se obezbijedila zaštita prava državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku.

Danas je donesena odluka o pristupanju BiH Protokolu o zabrani upotrebe u ratu zagušljivih, otrovnih ili sličnih gasova i bakterioloških metoda ratovanja, kao i Odluku o pristupanju Protokolu u vezi sa izmjenom člana 50 /a/ i člana 56 Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Projektnog sporazuma između Savjeta ministara i Organizacije UN za hranu i poljoprivredu u vezi sa implementacijom Programa tehničke saradnje – “Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja”.

Donesena je i odluka o ratifikaciji Ugovora o grantu /Regionalni projekat čvrstog otpada u Živinicama/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Švedske agencije za razvoj i saradnju.

(Srna/SB)