Magazin 23.04.2018.

OD RIMSKOG VREMENA DO DEVEDESETIH Monetarna istorija Banjaluke prikazana kroz izložbu

ČITANJE: 1 minuta

Izložba “Trag civilizacije, novac korišten u Banjaluci od antičkih vremena do danas” otvorena je danas u atrijumu Gradske uprave u gradu na Vrbasu.

Janko Vračar, muzejski savjetnik u Muzeju RS, kazao je da izložba prati razvoj monetarne istorije grada, odnosno razvoj moneta i valuta koje su bile korištene na našim prostorima do danas.

“Ova izložba je zgodan uvod u ono što će uskoro biti promovisano, a to je suvenir grada Banjaluke, na kojem će biti prikazan i zlatni novčić odnoso premisis istočnorimskog imperatora Justijana Prvog, koji je pronađen pored rijeke Vrbas kod Kastela 1992. godine i koji će biti službeni suvenir grada”, rekao je Vračar.

Novi gradski suvenir je inspirisan jednim primjerkom zlatnog novca koji se nalazi u numizmatičkoj zbirci Muzeja RS.

Zoran Knežević, predsjednik Društva numizmatičara RS, koje je i organizator ove postavke, kazao je da je ova izložba organizovana u sklopu manifestacije “Proljeće u Banjaluci”.

“U sklopu izložbe izdan je pisani trag odnosno katalog ‘Trag civilizacije’, koji će se u kasnijim vremenima nadopunjavati, ali i postati jedan pravi katalog na radost svih građana Banjaluke”, dodao je Knežević.

On smatra da će novac kao platežno sredstvo izaći iz upotrebe te da će sve preći na elektronsko bankarstvo.

“Pisani trag o novcu koji je korišten na ovom prostoru dobro će doći svim budućim generacijama”, istako je Knežević.

Izložba će trajati do 4. maja, a svi posjetioci će moći da vide novac od rimskog vremena pa sve do devedesetih godina, uključujući i jedini primjerak novca koji je RS imala kao svoju značajnu vrijednost, dinar Republike Srpske. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

(Nezavisne)