Vijesti 20.12.2018.

OD SOLITERA DO BAŠTE SLJEZOVE BOJE Regulacioni plan za centar Banjaluke predviđa brojne sadržaje

ČITANJE: 3 minute

Soliter od 12 spratova mogao bi u bliskoj budućnosti biti dio slike užeg centra Banjaluke i to na kaldrmi koja vodi ka gradskoj Tržnici.

Radi se o jednoj od ukupno tri lokacije na kojoj će prema prijedlogu regulacionog plana za centralno područije grada biti dozvoljena gradnja solitera. Pored ove, gradnja ovakvih objekata će biti moguća još iza zgrade Ekvatora te u ulici Kralja Alfonsa XIII.

U pitanju je dokumenat koji je u izradi više od jedne godine i čiji su dosadašnji prostorno planski prijedlozi izazvali veliku pažnju javnosti koja je imala brojne sugestije i primjedbe. Jedna od spornih tačaka je upravo bila mogućnost da se u centru grade objekti visoke spratnosti. Negodovanje je upravo i bio razlog zbog kojeg su predstavnici grada u septembru na zasjedanju Skupštine na kojoj je prihvaćen Nacrt ovog dokumenta najavili da će prilikom izrade prijedloga RP biti ukinuta mogućnost gradnje visokih zgrada. Time bi bila očuvana i posljednja kaldrma u Banjaluci. U međuvremenu se Grad predomislio.

Gradonačelnik Igor Radojičić je ranije obrazložio da je bilo puno debate oko tog pitanja ali da su kroz ovaj RP odlučili da predvide i tu mogućnost jer svi veliki i moderni gradovi imaju solitere. On je poručio da je regulacioni plan centra grada kvalitetno izrađen.

I načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević smatra da ovaj RP predviđa dobra planska rješenja te da predstavlja rezultat rada koji je trajao 18 mjeseci.

– Uputili smo taj dokumenat u skupštinsku proceduru i nadamo se da će ga odbornici podržati 26.decembra – rekao je Stanarević.

Kazao je da ovaj RP previđa gradnju visokih objekata na ove tri lokacije ali da su ograničili njihovu spratnost na 12 etaža.

Dodao je da ovaj regulacioni plan predviđa i druge sadržaje.

– Ispred Dječijeg pozorišta RS planiran je manji trg će biti gdje će se moći održavati kulturni sadržaji. Banjaluka će dobiti  i svoju “Baštu sljezove boje” u blizini zgrade komunalne policije u ulici Kralja Alfonsa XIII. Na toj lokaciji će biti moguće postaviti montažnu binu na kojoj će se moći održavati razne manifestacije – kazao je Stanarević.

Naveo je da on previđa i određena saobraćajna rješenja kako bi se smanjile gužve u centru gradu.

– Planirana je gradnja četiri kružna toka i to kod zgrade Narodnog pozorišta RS, kod stare zgrade Vlade, na Bulevaru kod knjižare Kultura te još jedna u njenom produžetku koji bi trebao obezbjediti bolji protok saobraćaja prema kružnom toku koji ide ka Laušu te prema staroj autobuskoj stanici – precizirao je Stanarević.

Osim toga na prostru gdje je ranije bila planirana gradnja tržnog centra od koje je u međuvremenu odustao investitor ,takozvane „rupe“, predviđen je trg sa centralnim spomenikom, koji se pruža prema Trgu srpskih vladara i Hramu Hrista Spasitelja, a sa ciljem formiranja jedinstvenog javnog prostora koji se u konačnici proteže sve do Muzeja savremene umjetnosti RS. U prostoru ispod novoplaniranog trga biće višeetažna podzemna parking garaža.

Značajna intervencija je urađena u ulici Sime Šolaje. Ranije je tu bilo planirano da se na ploči „atomskog skloništa“ napravi dodatni parking prostor. Ovim RP tu bi trebala nastati oaza za djecu sa igralištem u kombinaciji sa zelenom površinom.

Posljednja kaldrma

Kaldrma je izgrađena 1929.godine u Tržničkoj ulici koja je po svojoj veličini vjerovatno jedna od najmanjih u gradu. Nekada je ona bila trgovačko i zanatsko jezgro Banjaluke a danas je samo nekoliko poslovnih prostora u funkciji.

(Srpskainfo)