Biznis 29.04.2016.

Od subote u cijeloj EU jeftiniji roming

ČITANJE: 1 minuta
roming
Cijene telefoniranja i prenosa podataka u Evropskoj uniji od subote će biti jeftinije, a 15. juna 2017. potpuno će se ukinuti naplata roaminga i telefoniranje u inostranstvu koštaće kao i kod kuće, objavio je Evropski parlament (EP) u petak.

Izvještač EP-a za jedinstveno telekomunikacijsko tržište Pilar del Kastiljo Vera poručila je kako je “30. april je izvrstan dan za potrošače koji će imati gotovo 75 odsto jeftinije cijene roaminga za prenos glasa, podataka i tekstualnih poruka”. Ovo je zadnji korak prije potpunog ukidanja naplate rominga u junu 2017, rekla je del Kastiljo.

Do 14. juna 2017. trajaće tranzicijsko razdoblje u kojem će firme moći nuditi usluge za malu dodatnu cijenu u poređenju sa cijenama na domaćim maloprodajnim cijenama. Operateri tako mogu naplatiti dodatnih pet centi po minuti razgovora, dva centa za tekstualnu poruku (SMS) i pet centi za megabajt podataka.

Nakon 14. juna svi razgovori u bilo kojem dijelu Evrope biće po domaćoj maloprodajnoj cijeni, stoji u saopštenju. Evropska unija smanjuje cijene rominga od 2007., a EP je u nekoliko pokušaja zahtijevao da se roming na zajedničkom tržištu potpuno ukine.

Ukidanje naplate rominga dio je paketa zakona o telekomima koji takođe uključuje prva EU pravila o neutralnosti interneta koja za cilj imaju obezbjediti jednak pristup sadržaju bez diskriminacije. Pružaoci internet usluga neće smjeti smanjiti brzine interneta i koristiti mogućnost manipulacije brzinama prenosa podataka u komercijalne svrhe.

EP je u junu 2015. postigao dogovor s državama članicama i Evropskom komisijom o paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu, a konačno zeleno svjetlo dao je u oktobru.

(Agencije)