Region 04.06.2021.

Od subote u Sloveniju i sa negativnim brzim testom

ČITANJE: 1 minuta

U Sloveniju će od sutra moći da se ulazi i sa negativnim brzim antigenskim testom, a vlada je najavila i dalja popuštanja mjera za iduću sedmicu.

Ulazak u Sloveniju bez karantina od kraja prošle godine bio je moguć samo uz negativan PCR test, osim za izuzetne slučajeve, kao što su medicinski, obrazovni ili briga za porodicu i nekretninu.

Kako je propisala Vlada, ulazak u Sloveniju od sada će biti moguć i sa negativnim brzim testom, s tim da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 sati.

U okviru popuštanja mjera vlada je od ponedjeljka ponovo dozvolila aktivnosti odžačara i građevinske radove, a u cjelini se dozvoljava kongresna djelatnost u turizmu, prenosi Hina.

Hoteli će moći da popunjavaju tri četvrtine smještajnih kapaciteta ako su gosti vakcinisani, ako su preboljeli kovid-19 ili imaju negativan test, a ista pravila važe i za bazene koji se takođe otvaraju.

Slovenija još ne izdaje digitalne potvrde o kovid statusu, pa će Slovenci koji putuju u inostranstvo s potvrdama koje u domovima zdravlja dobijaju nakon vakcinacije moći da putuju samo u Hrvatsku i Austriju s kojima o tome postoje bilateralni dogovori, dok će im za druge zemlje biti potrebno ljekarsko uvjerenje na dva jezika EU.

Prema podacima slovenačke vlade, u posljednja 24 sata u toj zemlji je zabilježeno 280 novozaraženih i dva smrtna slučaja od korona virusa. Iako se situacija popravlja, u bolnicama je još 205 kovid pacijenata, od kojih 59 na odjeljenjima intenzivne njege.

Procenat pozitivnih testova iznosio je 7,2 odsto, a sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 259.

(E.M)