Vijesti 17.01.2021.

Od sutra u funkciji prvo “pametno autobusko stajalište”

ČITANJE: 1 minuta

Banjaluka bi od iduće sedmice trebala imati prvo takozvano pametno autobusko stajalište u blizini Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Potvrdili su to u Gradskoj razvojnoj agenciji Banjaluka (CIDEA) i dodali da je planirano da to stajalište u Trapistima bude u funkciji od 18. januar.

Naime, CIDEA je u saradnji sa preduzećem Telemax i Elektrotehničkim fakultetom razvila idejni  koncept „pametnog autobuskog stajališta“ koji je kandidovala ispred grada Banjaluka prema UNDP za projekat pod nazivom „Future City Inovation Challenge“, čiji cilj je da Banjaluku pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život u gradu.  Taj projekat je prihvaćen i za njegovu relizaciju odobreno je od 50.000 KM.

– Ovakav koncept pametnog autobuskog stajališta je prvi u BiH i regionu pa čak i u većem dijelu Evrope a koji je kompletno izgrađen korištenjem domaće pameti i stručnosti naših ljudi. Pored korištenja solarnih panela za napajanje stajališta i modernog dizajna ovo stajalište se sastoji i od drugih komponenti –naveli su u CIDEA.

Ovo pametno stajalište bi trebalo, između ostalog, da omogući građanima, koji čekaju na dolazak autobusa da provjere kolika je temperatura, zagađenost ili vlažnost vazduha ili koliko je UV zračenje u gradu.

Osim toga, na ovom stajalištu građani će prvi put znati i tačno za koliko minuta im na stanicu stiže prevoz, uz pomoć GPS tehnologije, a dok čekaju autobus moći će da koriste i Wi-Fi mrežu ili da dopune bateriju telefona na stajalištu koje će napajati fotonaponski paneli. Na stajalištu će biti ugrađena i sigurnosna kamera za bezbijednost građana.