Politika 23.03.2016.

Od tri uslova za EU, BiH može da ispuni samo jedan

ČITANJE: 2 minute
komsic
Od tri uslova koja su pred BiH postavljena kako bi ove godine dobila upitnik Evropske komisije, do kraja aprila kao zadatog roka moguć je riješiti samo jedan, i to Mehanizam koordinacije.

Ostala dva uslova, odnosno postizanje dogovora o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova i završetak pregovora u vezi s adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako sada stvari stoje, nemoguće je riješiti za mjesec dana jer po tim pitanjima ne postoji ni minimum saglasnosti unutar BiH.

U zvaničnim institucijama zaduženim za rješavanje ovih problema juče nisu željeli komentarisati rokove koje je pred BiH postavio Johanes Han, komesar za proširenje Evropske unije, a koji je, između ostalog, rekao i to da bi, ako bi sporna pitanja riješila do maja, BiH upitnik mogla dobiti u drugoj polovini 2016. godine.

“Ne očekujem da se do kraja aprila završe pregovori o adaptaciji SSP-a, osim ako BiH ne pristane na krajnje nepovoljne zahtjeve s kojima se privrednici ne slažu. Taj rok treba pomjeriti ili BiH ostaviti mogućnost da štiti svoju domaću proizvodnju”, rekao je Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

O popisu stanovništva u posljednjih nekoliko mjeseci, pa i godina, manje-više sve je rečeno, a zadnja sjednica Centralnog popisnog biroa, koja je završena bez dogovora i imalo približenih stavova, potvrđuje da o ovom pitanju, po svemu sudeći, barem u doglednoj budućnosti neće biti dogovora.

“Ekspertske grupe nastavile su da rade nakon posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa, ali još nije određen termin nove sjednice”, rekli su nam tim povodom u Agenciji za statistiku BiH. P

Postignut dogovor jedino o Mehanizmu koordinacije

Ono o čemu je dogovor praktično postignut jeste Mehanizam koordinacije. O njemu su u ponedjeljak kasno poslije podne razgovarali najviši zvaničnici entiteta i BiH, a nakon razgovora Željka Cvijanović, premijerka RS, rekla je da je postignuta saglasnost o ključnim tijelima Mehanizma koordinacije.

“Ključne stvari koje smo i predvidjeli da dogovorimo, kako smo to najavili prošle sedmice, mi smo uspjeli da dogovorimo. Ostaje dio koji se odnosi na radne grupe, koje će stručni timovi da pripreme za naredni sastanak”, rekla je Cvijanovićeva.

I Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je da su definisani i sastavi ključnih tijela zastupljenih u Mehanizmu koordinacije te da je definisan i način usvajanja i izrade poslovnika o radu tih tijela.

“Riješili smo suštinske stvari, a tehničke smo ostavili za tehničku radnu grupu. Optimista sam da ćemo ovaj posao završiti u narednih sedam do 10 dana”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

(NN)