Vijesti 30.09.2018.

OD VEČERAS NA NOVOJ LOKACIJI Posljednji put bdjeli nad pacijentima na staroj lokaciji

ČITANJE: 3 minute

Medicinsko osoblje banjalučke Hirurgije na staroj lokaciji danas je dežuralo posljednji put, a već večeras nad pacijentima će bditi na novoj, moderno opremljenoj lokaciji Univerzitetsko-kliničkog centra RS na Paprikovcu.

Iako su zbog odlaska bili poprilično sentimentalni, jer su mnoge kolege iz ove zgrade ispratili i u penziju, na neuporedivo bolje uslove će se, kako kažu, brzo naviknuti.

“Posljednja ekipa na staroj lokaciji banjalučke Hirurgije dežurala je 30. septembra. Željeli smo da 50 godina dežurstva obilježimo na neki način, jer su mnogi ovdje i počeli s poslom, a i dočekali penziju, tako da je ovo za sve nas veoma emotivno”, rekao je Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove hirurških grana UKC RS.

Prema njegovim riječima, pacijente na novoj lokaciji čekaju nesumnjivo bolji uslovi, a ono što je, kako kaže, najvažnije je to da Urgentni centar na novoj lokaciji neće zbrinjavati samo hitne hirurške pacijente nego sve pacijente kojima je potrebna zdravstvena pomoć.

“Svi će se javljati u Urgentni centar, bilo hirurški, internistički, kardiološki, neurološki. To je ono što je značajna razlika od ovoga do sada”, pojasnio je Hajder.

Istakao je da se u tom istom dijelu sjevernog krila nalazi i Intenzivna njega te deset novih operacionih sala koje služe za, kako ističe, elektivni hladni program, kao i dvije hitne operacione sale u donjem dijelu Urgentnog centra.

“Tu se nalaze i intenzivne njege sa 44 kreveta i mnogo većim kapacitetom nego do sada”, kazao je Hajder. Apelovao je na građane da se već od sinoć mogu javljati u Urgentni centar na novoj lokaciji.

Vlado Đajić, direktor UKC RS, istakao je da je ispunjeno ono što je obećano.

“Mogu da obećam još mnogo dobrih stvari na novoj lokaciji za narod RS”, kaže Đajić.

Ozren Kordić, načelnik operacionih sala banjalučke Hirurgije, prisjetio se 1991. godine, kada je počeo raditi na staroj lokaciji Hirurgije.

“Proveo sam 27 godina na ovoj lokaciji. To je mjesto gdje smo proveli svoju mladost, dostigli zrele godine, a neki su i u penziju otišli baš odavde”, kazao je Kordić. Naglasio je da ih na novoj lokaciji čekaju neuporedivo bolji uslovi, ali da je svaki rastanak težak i emotivan.

Dodao je da su i u ovim uslovima i na ovoj lokaciji postizali izvanredne rezultate.

“Ovaj trenutak je istorijski za sve građane, pogotovo za pacijente. Njima će biti neuporedivo bolje. Mi ćemo malo žaliti, ali ćemo se vrlo brzo naviknuti. Na bolje se lako naviknuti”, zaključio je Kordić.

“Srbija” otvara vrata

U Istočnom Sarajevu 5. oktobra biće otvorena bolnica “Srbija”, čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sa ovog područja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

“Ukupna cijena nove bolnice sa PDV-om je 54.502.101 KM”, navode u Ministarstvu. Naglasili su da je ova zdravstvena ustanova povezana sa prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim dijelom – Poliklinikom, te da sada čini kompleks od oko 15.000 metara kvadratnih, sa oko 210 bolničkih kreveta.

(Nezavisne)