Magazin 27.10.2018.

OD ZAGREBA DO RIMA BICIKLOM Papa Franjo prekršio protokol zbog Banjalučanina

ČITANJE: 4 minute

Zbog podviga Banjalučanina Miroslava Margetića i članova biciklističke grupe hodočasnika, papa Franjo je u “vječnom gradu” samoinicijativno prekršio protokole i bezbjednosne mjere Vatikanske garde.

On je to učinio našavši se “jedan na jedan” sa pomenutim sportistima koji su nedavno prešli zahtijevni put od Zagreba do Rima, lično im čestitavši pređenih 1 160 kilometara.

Promocija hrišćanstva na viteški način

Margetić je za SrpskaCafe rekao da niko od njih nije očekivao takvu počast, gest i spontanost poglavara Katoličke crkve.

– Prije nego što detaljnije posvjedočim o svemu što nam se tada izdešavalo u Rimu, rekao bih da je naš tim činilo 10 biciklista iz Hrvatske i ja iz Banjaluke, Republike Srpske, BiH. Ideja nam je bila da promoviše hrišćanstvo na jedan moderni, viteški način u 21. vijeku. Naime, nekada se na hodočašća išlo konjima ili pješke, a mi smo to uradili na dva točka – ispričao je Margetić.

On je dodao da im je cilj bio da urade nešto za dobrobit hrišćanstva na drugačiji način, a sve u skladu sa odricanjima, mukama i teškoćama kroz koje je svojevremeno prolazio Isus Hristos.

Margetić je istakao da su na put krenuli pod hrvatskom zastavom iz poznatog marijanskog svetišta Marija Bistrica kod Zagreba, odakle ih je ispratilo više od 15 000 ljudi. Nakon toga su nastavili do Krašića i Rijeke, pa kroz Italiju i na koncu do Rima.

– Vozili smo dnevno oko pet, šest sati, prelazeći etape duge i po 170 kilometara. Prolazili smo planinske predjele kuda se vozi poznata trka Điro d'Italija… Spavali smo u samostanima, uglavnom na podu, hraneći se monaški i prihvatajući odricanja. Svugdje gdje smo došli, toplo smo dočekani. Put je trajao 10 dana i, konačno, 23. oktobra stigli smo u Vatikan – naveo je Margetić.

S na to obzirom da papa svake srijede u Rimu održava generalnu audijenciju, ovi biciklisti su se tog dana pridružili okupljanju od 300 000 hodočasnika i vjernika iz cijelog svijeta na Trgu Svetog Petra.

– Sa našim pozivnicama bili smo u “VIP dva” loži, gdje bude 300 do 400 ljudi koji su nečim zaslužili da tu budu. U “VIP jedan” loži je bilo 100 do 200 ljudi, političara i visokih zvanica. Na trgu su bili biskupi iz cijelog svijeta, a po onome što smo vidjeli izdaleka, nije bilo šanse da se priđe papi zbog enormnog obezbjeđenja – pamti naš sagovornik.

A onda je papa Franjo, kako navodi Margetić, po prvi put u 21. vijeku izašao iz protokola. Sve se desilo nakon što je jedan biskup javno obznanio kakav podvig su napravili biciklisti – hodočasnici.

– Nakon toga papa je, izašavši iz protokola, direktno na audijenciji i na mikrofon rekao da mora da pozdravi “ove bicikliste, moderne vitezove hrišćanstva koji su danas tu sa nama i koji su napravili herojsko djelo”… Rekao je da nam iz sveg srca čestita, a mi smo bili zatečeni – prenosi Margetić, koji odlično govori italijanski jezik.

Papa nije skrivao oduševljenje

On je prepričao da je njihovo iznenađenje bilo još veće nakon što im je prišao šef papinog obezbjeđenja, rekavši da se brzo okupe jer će da idu direktno kod poglavara Katoličke crkve.

– Velika grupa radnika obezbjeđenja nas je odvela jako blizu pape. Tu smo stajali neko vrijeme i papa je prvo meni prišao ne skrivajući oduševljenje zbog našeg poduhvata koji, kako je rekao, hrišćanstvu daje neku novu notu. Rukovao se sa nekoliko nas – naveo je Margetić.

Bicikliste i njega je poslije kroz masu od nekoliko stotina hiljada vjernika provelo jako vatikansko obezbjeđenje.

– Dok smo prolazili, svi su htjeli da nas dodirnu i da se bace na nas kao da smo svjetske muzičke zvijezde, a o onome što je prije toga uradio papa izvjestili su gotovo svi italijanski mediji. Mi smo gostovali na Vatikanskom radiju. Na osnovu svega zaključujem da je ovaj papa istinski i pravi hrišćanin – zaključio je naš sagovornik.

Papin žig

Ovaj Banjalučanin napominje da su biciklisti papi Franji, takođe nenadano, uručili zahvalnicu, ali da su i oni dobili poklone.
– On nam je lično na Trgu Svetog Petra podijelio svete srebrne krunice koje je blagoslovio i na kojima je papin žig. Ta krunica se ne može dobiti samo tako – pojasnio je Margetić

(Srpskacafe)