Vijesti 27.04.2016.

Odalović: Nema informacije da je Tomić oslobođen

ČITANJE: 2 minute
tomic
Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je da nema zvanične potvrde da je oslobođen srpski državljanin Miroslav Tomić koji je ranije otet u Libiji.

“Dok se Tomić ne bude javio, niko ne želi dati zvaničnu potvrdu te vijesti”, rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

On vjeruje da su informacije pojedinih medija o oslobađanju tačne, ali da to još niko ne može zvanično da potvrdi, jer i njemačka kompanija “Feroštal”, za koju Tomić radi, čeka da ostvari kontakt sa njim.

“I mi imamo informacije iz više izvora – libijskih struktura vlasti, svi tvrde da je oslobođen i da je slučaj riješen. Dok se Tomić ne bude javio niko ne želi da da zvaničnu potvrdu vijesti”, istakao je Odalović.

On je podsjetio da je kidnapovanje prijavila njemačka kompanija u kojoj je Tomić zaposlen, da su proslijedili sve informacije i da je onda Ambasada Srbije u Tripoliju krenula da slučaj rješava zvaničnim putem sa libijskim vlastima.

“Odmah su obaviješteni i premijer i ministar spoljnih poslova, a lokalne vojne jedinice krenule su po tragu vozila kojim je Tomić krenuo u obilazak naftnog polja. Oni su našli mjesto gdje je do susreta njegovog automobila sa vozilom kidnapera, uočeni su tragovi više ljudi koji su presreli Tomića i odveli, čak su i helikopteri bili uključeni”, rekao je Odalović.

On je dodao da njemačka kompanija tvrdi da otmica nema političku pozadinu i da nisu potvrdili da je tražen otkup, iako se sumnja da je to bio razlog otmice.

Odalović ističe da je Ministarstvo u protekle dvije godine u nekoliko navrata davalo preporuke građanima i obavještavalo ih o zemljama u kojima su bezbjednosni rizici veliki i gdje ne bi trebalo da putuju, a riječ je o Tunisu, Libiji, Egiptu, dijelovima Izraela, Siriji i Avganistanu.

“U tih šest država se nije značajno promijenila situacija”, rekao je Odalović i dodao da trenutno oko 350 državljana Srbije radi u Libiji, koj su upozoreni da bi trebalo da održavaju kontakt sa Ambasadom Srbije, ukoliko imaju bilo kakav problem.

(Agencije)