Vijesti 08.12.2015.

Odbačen zahtjev za smjenu Stevandića, opozicija se povlači iz rada parlamenta!

ČITANJE: 1 minuta
narodna_skupstina_2015
Narodna skupština Republike Srpske odbacila je večeras prijedlog Srpske demokratske stranke za razrješenje Nenada Stevandića sa pozicije potpredsjednika parlamenta. U znak protesta, opozicija se do daljnjeg povlači iz rada parlamenta!

Protiv zahtjeva SDS-a, koji Stevandića smatra nelegalnim potpredsjednikom, izjasnilo se 29 poslanika, njih 24 bilo je uzdržano, a 21 je podržalo ovaj zahtjev.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica najavio je da će opozicioni  blok, na čelu sa SDS, do daljnjeg povlači iz rada parlamenta sve dok ovo pitanje ne bude rješeno.

On je najavio da će opozicija zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine sa zahtjevom za razrješenje Stevandića, imenovanje Sonje Karadžić Jovičević na ovu poziciju, te popunjavanje pozicije hrvatskog potpredsjednika parlamenta.

Ovo je bio treći pokušaj da se Stevandić smijeni sa ove pozicije otkako je napustio SDS i počeo da nastupa kao samostalni poslanik. Kao što je poznato, Stevandić namjerava da formira sopstvenu političku partiju pod nazivom “Ujedinjena Srpska”.

Tokom burne rasprave, koja je trajala gotovo cijeli dan, predstavnici SDS-a insistirali su na tome da Stevandić najprije bude razriješen, a da se tek poslije toga vrši izbor preostalih potpredsjednika Narodne skupštine.

S druge strane, u vladajućem SNSD-u tražili su da SDS, uz zahtjev za razrješenje, uputi i prijedlog za imenovanje novog kandidata opozicije. U više navrata, poslanici SNSD-a aludirali su da rukovodstvo SDS-a nije načisto s tim koga će predložiti na ovu funkciju, uprkos tome što je ove sedmice i zvanično objelodanjeno da će kandidat ove stranke za tu poziciju biti Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića.

 

(Banjaluka.net)