Politika 26.07.2021.

“ODBACITI SVAKO NAMETANJE”: Lideri opozicije i vlasti u Srpskoj o zaključcima

ČITANJE: 3 minute

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama nakon nametnutih izmjena Krivičnog zakona BiH odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka od sutra neće učestvovati u radu i donositi odluke dok ovo pitanje ne bude riješeno.

Borenović je rekao novinarima nakon sastanka političkih lidera Srpske da vjeruje da će biti političke zrelosti u BiH da se ovako osjetljivo pitanje nametanja zakona sa postojećim sadržajem pokuša riješiti u narednom periodu.

“Stav svih nas u Srpskoj na tom planu jeste da se u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH ne donose nikakve odluke do daljeg. Da li će se to riješiti kroz neki drugi zakon, stavljanje van snage pomenutog akta ili kroz neki drugi sadržaj, neću da ulazim. To je pitanje parlamentarne procedure i dogovora političkih predstavnika koji imaju mogućnost da riješe u čemu ćemo dati doprinos”, rekao je Borenović, koji je poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Borenović je dodao da je odluka Incka štetna i nepotrebna, te da dovodi BiH u haos.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je da nikada više ne treba biti prihvaćena nijedna odluka visokog predstavnika, te da su parlamenti u BiH jedina mjesta za donošenje zakona.

“Bilo koja odluka i od novog visokog predstavnika biće odbačena što je jedinstven stav sa našeg sastanka”, rekao je Šarović.

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je danas pokazan visok stepen razumijevanja i saglasnosti partija iz Srpske u smislu odbijanja nametanja zakona, te da u tom smjeru postoje institucije koje su jedine nadležne da donose zakone.

On je rekao da je danas odbijeno rušenje demokratskog kapaciteta u BiH, te da je pokazan visok stepen odbrane prava, legaliteta i legitimiteta Srpske.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je rekao da je na sastanku pokazano neviđeno jedinstvo.

“Srpska je od večeras jedinstvenija, bolja i stabilnija i nemamo nesuglasica o ovim pitanjima”, rekao je Stevandić.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao je da Srpska neće prihvatiti nikakvo nametanje zakona što je i poruka narednom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu.

“Ako ovako nastave, BiH ne može biti funkcionalna”, rekao je Banjac.

Lider SPS-a Goran Selak rekao je da su srpske stranke jedinstvene u ocjeni da ne prihvate novog visokog predstavnika, jer je nelegalno izabran.

“Predložićemo u parlamentu Srpske dva važna zakona kao jasan odgovor svih nas na nezakonitu odluku Incka”, rekao je Selak.

Zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da je zadovoljna što su svi lideri partija iz Srpske rekli ne odluci Valentina Incka.

“Pokazana je na tom planu velika politička zrelost”, rekla je Stevanovićeva.

Lider DNS-a Nenad Nešić rekao je da je danas pokazano da je Srpska iznad svih stranačkih interesa.

“Nerad u zajedničkim institucijama trajaće dok druga strana ne shvati da BiH može funkcionisati na principu dogovora”, poručio je Nešić.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da autoriteti izvana neće sačuvati BiH nametanjima, već da treba da se zakoni donose u parlamentima i mjestima gdje je to ustavom predviđeno.

“Odbacujemo sve odluke visokih predstavnika i tražimo da nam se kao narodu prizna pravo na demokratsko donošenje odluka kao svugdje u svijetu”, rekao je Čavić.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje na nivou BiH, a srpski predstavnici od sutra neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

(Srna/SB)

Oznake: NSRS