Vijesti 06.11.2017.

Odbijen prijedlog: Vrtići bez kolektivnog godišnjeg odmora

ČITANJE: 2 minute

Prijedlog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da se u vrtiće uvede kolektivni godišnji odmor danas nije dobio saglasnost nadležnih u Gradskoj upravi Banjaluke.

Ovo je potvrdio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić tokom današnje rasprave odbornika na nastavku sjednice Skupštine grada o izvještaju o radu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje te o planu rada ove ustanove.

“Tražili su da tokom ljeta imaju kolektivni godišnji odmor, što bi značilo da svi vrtići budu zatvoreni dvije ili više sedmica. Dosadašnja praksa je bila da se spajaju grupe i da određeni vrtići dežuraju ljeti”, kazao je Radojičić.

Dodao je da Gradska uprava nije prihvatila varijantu kolektivnog godišnjeg odmora i zatvaranja svih vrtića, jer smatra da bi roditeljima bilo vrlo teško da se organizuju.

“U narednom periodu imaćemo s Centrom ozbiljnu raspravu o tome, ali mislim da je naš zaključak da se prijedlog programa usvaja bez prijedloga za kolektivni godišnji odmor”, rekao je Radojičić.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, istakla je da je Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju dozvolio predškolskim ustanovama kolektivni godišnji odmor u trajanju od dvije sedmice te da su takav prijedlog uputili Skupštini grada.

Nevena Todorović, predsjednica Odbora za zdravstvo, istakla je da se Odbor složio da u izvještaju o radu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u narednom periodu treba da se pojavi i informacija o eventulanim neželjenim događajima koji bi se mogli dogoditi u vrtiću.

Na skupštinskom zasjedanju odbornici su razmatrali i prijedloge odluka o zakupu poslovnih prostora i garaža. Radojičić je istakao da je prvi put u ovom mandatu donesena odluka o izdavanju u zakup po komercijalnim uslovima, odnosno licitacijom određenog broja poslovnih prostora.

“Cijele godine radimo reviziju korisnika. Većina korisnika koji su dobili prostore ranije besplatno, odnosno pod posebnim uslovima je već revidirana, a Skupština grada je na prošlim sjednicama donosila odluke o novim uslovima dodjele, jer je promijenjen način obračuna”, pojasnio je on.

Dodao je da je ostao mali broj korisnika, te je juče pred odbornicima bio i set odluka, među kojima je nekoliko nevladinih organizcija, udruženja građana i sportskih klubova.

“Prvi put osam poslovnih prostora ide na licitaciju u zakup pod komercijalnim uslovima. To je atraktivan prostor u gradskom području i smatramo da grad može ostvariti solidne prihode ove godine”, rekao je on.

(Nezavisne)