Politika 24.11.2015.

Odbijen prijedlog za imenovanje Nikole Poplašena

ČITANJE: 1 minuta
nikola_poplasen
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je prijedlog za imenovanje Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Odlukom zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bivši predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen nije izabran na mjesto člana upravnog odbora državne agencije.

Preciznije, zastupnici za razliku od delegata u Domu naroda nisu podržali prijedlog o imenovanju Upravnog odbora u sastavu Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata.

Podsjećamo, glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Poplašen imenovan je za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Kako piše portal Klix.ba, građane je posebno iznenadilo što su za imenovanje Poplašena, glasali delegati iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić i Sifet Podžić, ali i činjenica što su ostali bošnjački delegati Halid Genjac (SDA) i Safet Softić (SDA) ostali suzdržani.

(Klix.ba, Banjaluka.net)