Vijesti 25.11.2015.

Odbijena Građanska inicijativa: Ipak crkva u Boriku?

ČITANJE: 2 minute
borik-crkva
Skupština grada Banjaluka kasno sinoć odbila je prijedlog Građanske inicijative za Borik o izmjeni regulacionog plana koji podrazumijeva gradnju crkve u Boriku!

Uprkos peticiji od 5.000 potpisa onih koji se protive gradnji crkve na zelenoj površini u Boriku, inicijativa ipak nije dobila zeleno svijetlo na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić kaže da je klub odbornika ove stranke podržao Građansku inicijativu za Borik.

– Mi smo predlagali zaključak da se analiziraju druge lokacije nna području mjesne zajednice Borik i omogući crkvi gradnja vjerskog objekta, naravno da se uzme u obzir i mišljnje građana Borika i mišljenje koje su oni iskazali. Imajući u vidu da je inicijativa odbijena, takav zaključak nije imao svrhu i on nije ni predložen na samoj sjednici Skupštine grada. Naš stav je da tenzije treba smiriti i da treba naći rješenje koje je u interesu i jednih i drugih, jer stvaranje sukoba ne vodi u dobrom pravcu- kaže Bosančić.

Podsjećamo, Srpska pravoslavna crkve podnijela je zahtjev za izmjenu Regulacionog plana naselja Borik, kojim se traži izgradnja crkve na zelenoj površini u ovom naselju. Tačnije, izmjenama su na lokaciji javne zelene površine i dječjeg igrališta planirani objekti pravoslavnog hrama sa pratećim objektom od preko 1.000 metara kvadratnih.

Građani su tokom avgusta upisivali svoje primjedbe i prijedloge u knjigu primjedbi, u septembru je održana javna rasprava na ovu temu gdje su građani rekli da nisu protiv crkve, ali ne na tom lokalitetu i nakon toga uslijedila je peticija nezadovoljih građana.

S obzirom da ništa od navedenog nije pomoglo, ostaje da vidimo koji će biti sljedeći korak građana Banjaluke u borbi za zelenu površinu i dječije igralište.

Banjaluka.net vam donosi  spisak odbornika koji su  glasali za i protiv, kao i onih koji su bili uzdržani ili odsutni.

ZA (9):

Budmir Balaban, Boran Bosančić, Nenad Šibarević, Braco Plavšić, Slobodan Lukić, Zoran Talić. Aleksandar Petković, Mladen Kajkut i Marinko Dragišić.

PROTIV (10):

Nenad Grbić, Darko Sabljić, Dušan Čajić, Draško Kremenović, Draško Ilić, Goran Bursać, Radomir Jović, Marinko Umičević, Momir Božić i Marinko Jaćimović.

UZDRŽANI (3):

Zdravko Josipović, Nenad Talić i Ranko Baroš.

ODSUTNI (9):

Duško Račić, Mirna Savić Banjac, Aleksandar Zolak, Draženko Ninić, Vladimir Mirošljević, Mira Galić, Milan Milaković, Đorđe Umićević i Milan Granula.

(Banjaluka.net)

Oznake: Zoran Talić