Vijesti 26.04.2018.

ODBOR ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU Mladi u posjeti crkvama, džamiji i sinagogi

ČITANJE: 2 minute

U organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Banja Luka srednjoškolci su danas posjetili vjerske objekte četiri religijske zajednice u Banjaluci, kako bi i na ovaj način doprinjeli širenju povjerenja, uvažavanja i tolerancije.

Upoznali su se sa istorijom, tradicijom i djelovanjem Hrama Hrista Spasitelja Katoličkom župnom crkvom Pohoda Blažene Djevice Marije te džamijom Ferhadija i Sinagogom u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci.

Član Sekretarijata Međureligijskog vijeća u BiH Hrvoje Vranješ istakao je da se po prvi put organizuju ovakve aktivnosti u Banjaluci.

“Veoma je važno raditi na jačanju međureligijskog dijaloga kod mladih, jer želimo da se oni uključe u ove aktivnosti i upoznaju druge religijske zajednice. Na taj način rušimo i predrasude, ukoliko postoje. Želimo proširiti prostor slobode i povjerenja kako u Banjoj Luci tako i cijeloj BiH”, ukazao je Vranješ, koji je predstavnik katoličke crkve u Međureligijskom vijeću i koordinator za Odbor u Banjaluci.

Podsjetio je i da se smanjio broj napada na vjerske objekte, što je i rezultat insistiranja Međureligijskog vijeća da se pošalju snažne poruke osude takvog ponašanja i podrške zajedničkom životu i razumijevanju.

I Ismir Poturović, sekretar Muftijstva banjalučkog je ukazao da žele da se i ovim projektom povežu mladi ljudi u Banjaluci.

“Želimo da se upoznamo međusobno kako bi uvidjeli da među nama nema toliko razlika. Nadam se da će ova naša nastojanja uroditi plodom i da će Banja Luka postati multikulturalna sredina”, istakao je Poturović, koji je predstavnik Islamske zajednice u Odboru za međureligijsku suradnju Banja Luka.

U tom odboru, koji je formiran na podsticaj Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, istakli su i da su mladi iz svih vjerskih zajednici pokazali interesovanje da posjete vjerske objekte.

Sekretarka Odbora za međureligijsku saradnju Stela Pavlović kaže da mnogi od njih ranije nikada nisu posjetili vjerski objekat druge religijske zajednice.

“Ovo su počeci rada ovog odbora kada su u pitanju mladi ljudi”, ukazala je ona naglašavajući značaj njihovog druženja i razmjene iskustava.

Iz Odbora za međureligijsku suradnju, čiji su članovi predstavnici četiri tradicionalne vjerske zajednice koje djeluju u Banjaluci, izrazili su nadu da će uskoro uslijediti i novi zajednički projekti.

(Agencije, Foto: N1)