ODBOR ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU Mladi u posjeti crkvama, džamiji i sinagogi

U organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Banja Luka srednjoškolci su danas posjetili vjerske objekte četiri religijske zajednice u Banjaluci, kako bi i na ovaj način doprinjeli širenju povjerenja, uvažavanja i tolerancije.

Upoznali su se sa istorijom, tradicijom i djelovanjem Hrama Hrista Spasitelja Katoličkom župnom crkvom Pohoda Blažene Djevice Marije te džamijom Ferhadija i Sinagogom u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci.

Član Sekretarijata Međureligijskog vijeća u BiH Hrvoje Vranješ istakao je da se po prvi put organizuju ovakve aktivnosti u Banjaluci.

“Veoma je važno raditi na jačanju međureligijskog dijaloga kod mladih, jer želimo da se oni uključe u ove aktivnosti i upoznaju druge religijske zajednice. Na taj način rušimo i predrasude, ukoliko postoje. Želimo proširiti prostor slobode i povjerenja kako u Banjoj Luci tako i cijeloj BiH”, ukazao je Vranješ, koji je predstavnik katoličke crkve u Međureligijskom vijeću i koordinator za Odbor u Banjaluci.

Podsjetio je i da se smanjio broj napada na vjerske objekte, što je i rezultat insistiranja Međureligijskog vijeća da se pošalju snažne poruke osude takvog ponašanja i podrške zajedničkom životu i razumijevanju.

I Ismir Poturović, sekretar Muftijstva banjalučkog je ukazao da žele da se i ovim projektom povežu mladi ljudi u Banjaluci.

“Želimo da se upoznamo međusobno kako bi uvidjeli da među nama nema toliko razlika. Nadam se da će ova naša nastojanja uroditi plodom i da će Banja Luka postati multikulturalna sredina”, istakao je Poturović, koji je predstavnik Islamske zajednice u Odboru za međureligijsku suradnju Banja Luka.

U tom odboru, koji je formiran na podsticaj Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, istakli su i da su mladi iz svih vjerskih zajednici pokazali interesovanje da posjete vjerske objekte.

Sekretarka Odbora za međureligijsku saradnju Stela Pavlović kaže da mnogi od njih ranije nikada nisu posjetili vjerski objekat druge religijske zajednice.

“Ovo su počeci rada ovog odbora kada su u pitanju mladi ljudi”, ukazala je ona naglašavajući značaj njihovog druženja i razmjene iskustava.

Iz Odbora za međureligijsku suradnju, čiji su članovi predstavnici četiri tradicionalne vjerske zajednice koje djeluju u Banjaluci, izrazili su nadu da će uskoro uslijediti i novi zajednički projekti.

(Agencije, Foto: N1)

Dva aviona WizzAir-a sletjela u Banjaluku

Avioni WizzAira sletjeli su danas na Aerodrom Banjaluka umjesto na tuzlanski aerodrom. Oba aviona danas u poslijepodnevnim časovima na letovima iz Beča i Hana nisu mogli sletjeti na Aerodrom Tuzla zbog guste magle. Magla je preovladavala tokom čitavog dana na području pomenutog aerodroma, pa su avioni odletjeli za Budimpeštu, a nešto više od sat i

Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta opljačkana u svom stanu

Devedesetogodišnja Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta je, kako tvrdi, opljačkana u svom stanu, a tokom posljednjeg razbojništva, koje se desilo za vikend, dvojica maloljetnika zaključala su je u sobu, zbog čega je policija morala razbiti staklo kako bi je oslobodila. Kako je ispričala za “Nezavisne”, u svim pljačkama učestvovao je isti maloljetnik, koji joj je

OSTALI GRADOVI SE GUŠE Banjaluka “diše” punim plućima

Kvalitet vazduha u Banjaluci tokom novembra bio je šest puta bolji nego u istom mjesecu 2016. godine, kada se najveći grad u RS grijao na staru toplanu, koja je koristila mazut, pokazuje analiza gradskog Odjeljenja za komunalne poslove. Tako je, na primjer, srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kad se grad

Nikolina Makivić i Prointer za podršku mladim talentima

Kompanija Prointer ITSS u novom promotivnom spotu je naglasila značaj ulaganja u nauku i mlade talente. Junak nove video priče je Banjalučanka Nikolina Makivić koja kao istraživač na doktorskim studijama u Parizu radi na projektu unapređenja baterija. Stipendiju za njeno školovanje na čuvenoj Sorboni dala je upravo kompanija Prointer ITSS iz Banjaluke. Mlada naučnica se

GLUMAC LJUBIŠA SAVANOVIĆ: Bitno je znati ko smo i šta smo

Spremao sam se pola godine prije početka snimanja istražujući taj period srpske i svjetske istorije, kao i lik i djelo Dragutina Dimitrijevića Apisa, kojeg sam igrao u filmu i seriji. Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučki glumac Ljubiša Savanović nakon beogradskih premijera filma “Kralj Petar I”. GLAS: Bili ste na premijeri u

Emotivni susret prošlosti i sadašnjosti u Narodnom pozorištu RS

Predstava “Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović, odigrana je premijerno za Republiku Srpsku u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Ovom predstavom tri glumice Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović, obilježile su 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu i na svoj način stvorile susret prošlosti i sadašnjosti. Emotivna priča o životima

PORESKA UPRAVA RS Računi pod budnim okom inspektora

Poreski obveznici u Srpskoj poprilično su nedisciplinovani kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, zbog čega će izdavanje računa u narednom periodu biti pod budnim okom inspektora Poreske uprave RS. Inspektori su za deset mjeseci ove godine obavili 2.993 kontrole i u čak 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti. Iz Poreske uprave je saopšteno da