Politika 09.06.2016.

Odbornici mijenjali stranke i fotelje

ČITANJE: 3 minute

Skupština grada od lokalnih izbora 2012. do danas ostala je bez više od polovine odbornika koje su građani izabrali direktnim mandatom jer su pojedini skupštinsku stolicu zamijenili rukovodećim foteljama u javnim preduzećima ili gradskim odjeljenjima, dok su neki “preletači” iz redova jedne prelazili u drugu partiju.

SNSD je prije četiri godine imao 11 odbornika u Skupštini grada, po četiri mandata dobili su SDS i DNS, po tri odbornika imali su PDP, SP i DP, dok je dva mandata osvojio NDS.

U Skupštini grada 31. mjesto je pripalo predstavniku nacionalnih manjina Slobodanu Lukiću.

Sumirajući sadašnju strukturu, Klub odbornika SNSD-a u međuvremenu je dobio pojačanje na 13 odbornika, dok je prošle godine osnovan i Klub nezavisnih odbornika koji su formirali članovi Socijalističke partije (SP) Mira Galić i Milan Milaković i nezavisni odbornici Ranko Baroš i Slobodan Lukić.

Kada su u pitanju SDS i PDP, oni su ostali bez po jednog člana. Klub SDS-a koji su činili: Ðorde Umićević, Marinko Dragišić, Aleksandar Petković i Davor Šešić, promijenio je sastav pa je umjesto Šešića, koji je sada poslanik u Narodnoj skupštini RS, na njegovo mjesto došao Mladen Kajkut, dok je Marinko Dragišić istupio iz stranke i postao nezavisni odbornik.

Na listi DNS-a bio je Nedeljko Čubrilović, koji je ostao na tadašnjoj poziciji ministra saobraćaja i veza RS, pa je na njegovo mesto došao Nenad Šibarević. Pored njega su bili Budimir Balaban, Boran Bosančić i Novo Grujić, koji je 2013. postao direktor “Depota”, i na njegovo mjesto došao je Braco Plavšić.

Ranko Baroš i Milenko Jaćimović dobili su najviše glasova na listi NDS-a, ali su oba odbornika napustila stranku, prvo Baroš, koji se odmah priklonio skupštinskoj većini (SNSD – DNS – SP), a kasnije nastavio u Klubu nezavisnih odbornika. Ubrzo je stranku napustio i Milenko Jaćimović, koji je najprije pristupio Klubu odbornika SDS-a, ali nedavno je okrenuo leđa i toj stranci i sada djeluje kao samostalni odbornik u banjalučkoj skupštini.

Na listi PDP-a bio je Marinko Umićević, koji je 2014. prešao u SNSD, zatim Branislav Borenović, koji je ostao poslanik u Narodnoj skupštini RS, pa je odmah 2012. na njegovo odborničko mjesto ušao Aleksandar Zolak. On je krajem prošle godine imanovan za vršioca dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH i zamijenio ga je Jovo Savanović. Odbornici PDP-a su se sredinom prošle godine ujedinili sa odbornicima NDP-a, te su nastavili djelovati kao Klub odbornika NDP – PDP.

Komentarišući promjene skupštinskog sastava, Budimir Balaban (DNS), predsjednik Skupštine grada, rekao je juče za “Nezavisne” da veliki broj prelazaka odbornika iz jedne u drugu stranku koji se dešavao u ovom sazivu nije uobičajan u gradskoj skupštini.

“Ne podržavam ovakve pojave koje su se dešavale u ovom sastavu Skupštine, a pretpostavljam da su i birači ti kojima je najviše smetalo to što su neki odbornici prelazili iz jedne stranke u drugu, jer to nije korektno prema onima koji su ih birali”, kaže Balaban.

Odbornička mjesta socijalista zauzeli su Milan Milaković i Radenko Đurica, koji je odlaskom na direktorsku fotelju Komisije za koncesije ustupio mjesto Miri Galić, a njihov treći član Milan Granula prešao je u SNSD.

“Ne vidim ništa loše u tome da neko pređe iz jedne stranke u drugu ukoliko se ne slaže sa stavovima ili odlukama te stranke. Nije bitno kojoj stranci pripadate, bitno je da se djeluje u interesu građana”, rekao je juče Milenko Jaćimović.

Slijede dvije sjednice

Naredna 47. sjednica Skupštine grada biće održana 23. juna, a 48. sjednica 6. jula 2016. godine. Razlog za zakazivanje dvije sjednice je taj što bi na njima trebalo razmatrati rebalans budžeta za 2016. godinu.

nezavisne.com