Politika 23.06.2016.

Odbornici Skupštine grada raspravljali o gradskoj kasi

ČITANJE: 3 minute

Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 138.960.000 KM usvojen je na današnjoj sjednici Skupštine grada, a usvojena je i Odluka o kratkoročnom zaduženju grada u iznosu od tri miliona KM za potrebe privremenog finansiranja deficita proizašlog iz gotovinskog toka.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je da, što se tiče odluke o kreditnom zaduženju, cilj je održati nivo tekuće likvidnosti. Za novo zaduženje je glasalo 17 za, tri protiv, a četiri su bila uzdržana. Ukupna budžetska sredstva u Nacrtu rebalansa povećana su za 10,7 miliona KM ili 8,3 odsto u odnosu na početni budžet za ovu godinu. O ovom nacrtu biće sprovedena javna rasprava od 23. do 30. juna. Gavranović je rekao da je prijedlog za rebalans budžeta koncipiran na bazi odluka o raspodjeli suficita iz prethodne godine.

“Tom odlukom je oko pet miliona KM usmjereno u davanja i raspodjele u ovoj godini i zbog toga je to povećanje od pet miliona KM, a imamo i pet miliona iz prihoda po osnovu investicione izgradnje u gradu i u ovoj godini se ostvaraju ti prihodi po osnovu preuzimanja imovine koja dolazi gradu”, rekao je Gavranović.

Mladen Kajkut, odbornik SDS-a, smatra da su usvajanje Nacrta rebalansa i kreditno zaduženje dio predizborne kampanje.

“Mislim da je predizborna kampanja krenula s obzirom na to da je rebalans veći za više od osam odsto. Grad je ostvario suficit 2015. godine u iznosu od 5,2 miliona, a ove godine već hoće da se zaduži tri miliona KM. Nešto tu ne odgovara”, rekao je Kajkut.

Mirna Savić-Banjac, odbornik NDP-a, kaže da kada bi se ostvarenje prihoda nastavilo istim tempom bilo bi za 23 odsto manje u odnosu na planirane rebalansom, te da Nacrt rebalansa nije realan.

“Prihodi za drugu polovinu godine planirani su drugačije, a iznos od pet miliona KM planiran je od naknada koje će biti ostvarene po osnovu kompenzacije sa investitorima”, rekla je ona.

Usvojen je i Izvještaj o finansijskom poslovanju Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za prošlu godinu, a Jelena Kurtinović, direktorka ove ustanove, rekla da je u toku izrada novog pravilnika za upis djece.

“Pravilnik je u izradi, a kriteriji će biti na osnovu socijalnog statusa, vrijeme provedeno na čekanju, zaposlenost roditelja, samohrani roditelji, ratni vojni invalidi. Svi zahtjevi će dobiti svoj djelovodni broj i šifru, koja će biti javna”, rekla je Kurtinovićeva.

ZIBL-u prijeti stečaj, račun blokiran Zavodu za izgradnju (ZIBL) prijeti stečaj za mjesec jer je račun zbog tužbi radnika već u blokadi, a odbornici su juče razmatrali Informaciju o poslovanju ZIBL-a u 2015. godini, koja je bila jedna od tačaka dnevnog reda.

Stanje bi moglo biti riješeno restrukturiranjem preduzeća i dobijanjem kredita od 1.800.000 maraka kod neke od banaka, za kojom tragaju. Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je da se u Zavod moraju dovesti novi ljudi i da se nađe firma koja bi uradila stručnu analizu programa restrukturiranja preduzeća.

“Uz plan sanacije koji imamo treba brzo uću u restrukturiranje i na sjednici Upravnog odbora treba se naći ova tema”, rekao je Gavranović.

Dragoljub Ilikić, v.d. direktora ZIBL-a, nije želio da komentariše trenutno stanje upućujući pitanja novinara na Gavranovića.

(Nezavisne)