Vijesti 15.01.2016.

Odbornik Bosančić (DNS) traži smanjenje cijena u gradskom prevozu

ČITANJE: 1 minuta
boran_bosancic
Šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Banjaluka pozvao je gradske vlasti i prevoznike da hitno pristupe smanjenju cijena autobuskih karata u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Odbornik Bosančić ističe da je cijena goriva na benzinskim pumpama pojeftinila za oko 30 odsto u odnosu na period kad je formirana aktuelna cijena od 1,60 KM, ali da je cijena prevoza i dalje na istom nivou.

Argumentujući svoj zahtjev, odbornik Bosančić ukazuje da su gradske vlasti sa prevoznicima ranije potpisale Sporazum o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena. Ova sporazum, podsjeća Bosančić, predviđa da cijena koriguje ukoliko gorivo pojeftini ili poskupi za najmanje 15 odsto.

– Sada imamo situaciju da je cijena goriva manja za oko 30 odsto u odnosu na period kad je formirana aktuelna cijena od 1,60 KM i ništa se ne mijenja, iako je u oktobru 2011. godine, kad je utvrđena ova cijena, poskupljenje goriva bio glavni razlog za povećanje cijena?! Prema našim kalkulacijama, realno bi bilo da cijena karata gradskog prevoza bude snižena na 1,40 KM, te da se i ostale karte gradaskih prevoznika umanje za najmanje 15 odsto – kaže Bosančić.

Prema njegovim riječima, trenutna razlika u cijeni, odnosno ekstra – profit, ide u džepove prevoznika a isključivo na štetu građana, ali i preduzeća koja svojim radnicima isplaćuju troškove prevoza.

– Očigledno je, međutim, da su prevoznici isuviše uticajni i da je to glavni razlog zašto se ranije nije pristupilo korekciji cijena karata i zato mnogi ne žele o tome da govore- tvrdi Bosančić.

(Banjaluka.net)