Vijesti 19.05.2016.

Odbornik Bosančić traži promjenu odluke o poreskoj stopi u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Šef kluba odbornika DNS-a u banjalučkoj gradskoj skupštini Boran Bosančić najavio je da će na idućoj sjednici gradskog parlamenta zatražiti promjenu odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po gradskim zonama, nakon što su brojni građani dobili i do tri puta veće račune za porez na nepokretnosti.

Bosančić je ocijenio da gradske vlasti i Poreska uprava moraju naći rješenje kako bi računi koji građani dobijaju bili u granicama realnog a ne po tri ili četiri puta veći u odnosu na prošlu godinu, a što je sada slučaj.

On je uvjeren da je krivac za drastično uvećane račune komisija gradskih vlaasti kojoj je bio povjeren ovaj posao.

– Komisija nije dobro analizirala efekte ove odluke, zbog čega se mora staviti van snage. Ovu situaciju moguće je premostiti na dva načina – ili da se ostavi u primjeni stara odluka, na osnovu koje su građani plaćali znatno niži porez ili da se, pak, nova odluka promjeni kako bi se otklonile sve nelogičnosti koje se tiču određivanja gradskih zona – naveo je Bosančić.

On je naglasio da su gradske vklasti odbornicima predstavili potpuno drugačije obrazloženje prlikom usvajanja sporne odluke, ističući da su tek po dobijanju poreskih računa uvidjeli o kakvoj odluci je, zapravo, riječ.

On je precizirao da će ovu inicijativu pokrenuti na sjednici gradskog parlamenta, zakazanoj za 31. maj ove godine. Prema njegovim riječima, najdrastičniji primjeri uvećanja poreza zabilježeni su na području Starčevice, Lauša, Priječana, Rekavica, te brojnih drugih naselja.

(Banjaluka.net)