Vijesti 08.09.2015.

Odbornik Čajić: Djeci neće smetati miris dizela, pumpa se može graditi pored vrtića

ČITANJE: 3 minute

sporna lokacija

Predsjednik Komisije za prostorno uređenje i odbornik SNSD-a u gradskoj skupštini Dušan Čajić ocijenio je danas za Banjaluka.net da ne postoji nikakav problem u vezi gradnje nove benzinske pumpe u naselju Obilićevo, uprkos protivljenju mještana koji prijete da će se izaći na ulice zbog lociranja pumpe u neposrednoj blizini vrtića “Bubamara”.

Odbornik Čajić uvjerava da je slučaj potpuno čist i ističe da su se članovi gradske komisije kod predložene gradnje benzinske pumpe na uglu ulica Cara Lazara i Brace Potkonjaka vodili činjenicom da je na toj lokaciji nekada davno bila locirana benzinska pumpa.

Čajić: Slučaj čist kao suza

Ovi planovi su izazvali ogorčenje stanara obližnjih stambenih zgrada koji prijete i protestima ukoliko ovaj prijedlog dobije “zeleno svjetlo” gradskog parlamenta. Oni su najavili da će danas gradskim vlastima podnijeti primjedbe na predložene izmjene regulacionog plana.

dusan cajic

Čajić: Investitoru podmeće konkurencija

– Investitor “Ideal kompani” podnio je zahtjev da na toj pumpi bude točeno samo dizel gorivo, bez benzina i plina. Prvobitno, investitor je tražio gradnju većeg objekta nego što je sada predviđeno, međutim, mi smo to korigovali na način da to bude mala pumpa koja neće nikome smetati. Dizel nije zapaljiv kao benzin i pumpa sigurno neće smetati ni obližnjim kućama ni  vrtiću i upravo zbog toga mislim da ove priče potiču od konkurencije koja želi da tu lokaciju prigrabi za sebe – ističe odbornik Čajić.

Iako mještani tvrde da bi najveću štetu od gradnje pumpe imala djeca u vrtiću “Bubamara”, jer se igraju na svega nekoliko metara od otrovnih isparenja, u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje još nemaju nikakav stav u vezi ovog slučaja.

Direktorica Centra Nataša Radulović tvrdi za Banjaluka.net da će reagovati tek kad se vidi da li će zaista doći do izmjene regulacionog plana, kojim je predviđena gradnja pumpe.

Iako je primjedbe na predložene izmjene regulacionog plana moguće podnijetii još svega pet dana, Radulovićeva tvrdi da ništa ne zna o tome i da nije upoznata s tim gdje, po zakonu, mogu da se grade benzinske pumpe.

natasa-radulovic

Radulović: Ne znam ništa o tome

– Valjda to znaju ti što odobravaju regulacione planove. Znam da svako može podnijeti zahtjev za izmjenu regulacionog plana, ali to ne znači da će svaki biti odobren – kaže ona.

S druge strane, odbornik PDP-a Zoran Talić upozorava da se strogo mora voditi računa o tome gdje se mogu praviti benzinske pumpe unutar gusto nasljenih mjesta, kao što je ovdje slučaj.

– Grad bi morao da se jasno izjasni o tome da li su u ovom slučaju ispunjeni ekološki uslovi, jer, ne dao Bog da dođe do situacije u kojoj bi bili ugroženi i odrasli i djeca – navodi Talić.

Viši stručni saradnik za Odnose s javnošću Ombudsmana za djecu RS, Vesna Popović kaže da bi se prilikom pokretanja inicijative za izmjenu dijela regulacionog plana „Obilićevo˝, zbog izgradnje stanice za snabdijevanje motornih vozila dizel gorivom, svakako trebao u vidu imati Pravilnik o pedagoškim standardima i normativima za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

– Pravilnikom se, između ostalog, u članu 14. jasno definišu standardi vezano za objekte predškolskih ustanova, kao i izbor lokacije zemljišta za izgradnju ustanove koji djeci osigurava bezbjednost, te boravak na lokaciji gdje nema buke i gdje koncentracija štetnih materija u vazduhu ne prelazi maksimalno dozvoljne granice predviđene za naseljena mjesta- istakla je Popovićeva.

Vezani tekst: Saznajemo: “Ideal kompani” gradi benzinsku pumpu uz vrtić

(Banjaluka.net)

Oznake: Zoran Talić