Vijesti 27.03.2018.

Odbrana bivših specijalaca piše novu žalbu Vrhovnom sudu RS

ČITANJE: 3 minute

Advokatski tim odbrane bivših specijalaca MUP RS, osuđenih na 40 godina robije zbog oružane pljačke 617.000 KM, najavio je novu žalbu Vrhovnom sudu RS.

Advokat Jasminka Jovišević izjavila je da je nova prvostepena presuda Okružnog suda u Banjaluci uopšte nije iznenadila.

– Nisam iznenađena, ovako nešto sam i očekivala. Ovom presudom ispravljane su stvari koje se nisu smjele ispravljati i imamo jak osnov za novu žalbu Vrhovnom sudu RS – izjavila je ona.

Okružni sud u Banjaluci osudio je juče bivše specijalce MUP RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te njihovog saučesnika i civila Olega Bandu na ukupno 40 godina robije.

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od po 10 i po godina, dok je civil Banda osuđen na nešto blažu kaznu, od osam godina i šest mjeseci zatvora.

Ovo je druga osuđujuća presuda koju je u nepunih godinu dana bivšim specijalcima MUP RS objavio banjalučki Okružni sud.

Naime, u maju prošle godine Malić i pomenuti saučesnici zbog istog krivičnog djela osuđeni su na po 11 godina zatvora, dok je Banda bio osuđen na 9 godina.

Međutim, nakon žalbi advokata odbrane Jasminke Jovišević, Jadranke Ivanović i Aleksandre Metlić, Vrhovni sud RS je u februaru ove godine ukinuo te presude i suđenje vratio na početak. U ponovljenom postupku optuženima je “skinuto” po pola godine od ranije izrečenih kazni.

– Malić, Paraš, Popović i Banda krivi su što su u septembru 2015. godine isplanirali i opljačkali 617.000 maraka iz vozila “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka – Gradiška – navodi se u presudi.

Sudija Olga Pantić podsjetila je da su na osnovu sporazuma o priznanju krivice zbog ove pljačke još ranije osuđeni saučesnici “pokajnici” i bivši specijalci Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca, i to na po šest mjeseci zatvora. Među saučesnicima je bio i Danijel Kuzmić, bivši radnik “Sektor sekjuritija”, koji je nakon priznanja osuđen na tri godine zatvora.

Osuđeni Janjuz u pljački je imao ulogu jataka, pa su u njegovoj porodičnoj kući u Kozarskoj Dubici, kako je navelo sudsko vijeće, prespavali Malić, Paraš, Popović, Banda i Inđić noć uoči pljačke. Osuđeni Kuzmić dojavio je kada kreće konvoj s novcem.

Najjači svjedok Republičkog javnog tužilaštva ipak je bio pokajnik Inđić. On je u svom svjedočenju do detalja otkrio sve.

– Pljački novca iz blindiranih vozila prethodio je detaljan plan koji je nacrtao Malić, od toga kako će se kretati vozila sa novcem do uloge svakog od nas. U zelenom “audiju A6” kojim smo krenuli u pljačku, Banda je bio vozač, Malić je sjedio na mjestu suvozača, ja sam bio odmah iza Malića, u sredini na zadnjem sjedištu Paraš, a iza vozača je sjedio Popović. Nakon zaustavljanja vozila sa novcem, Malić i Paraš su krenuli na drugu blindu (vozilo) u kojoj je bio novac, Popovićeva je bila prva blinda, a moj zadatak je bio da pazim na auto na kraju kolone u kojem su bili radnici Sektora – ispričao je pokajnik Inđić.

Optuženi ostaju u pritvoru

Vladan Malić, Goran Paraš, Aleksandar Popović i Oleg Banda ostaju u pritvoru u kojem se nalaze od januara 2016. godine.

Pritvor može trajati do pravosnažnosti presude, o kojoj će u narednih pola godine odlučiti Vrhovni sud RS.

(Srpskainfo)