Politika 10.02.2016.

“Odbranićemo Alepo” – Turska sprema invaziju?

ČITANJE: 1 minuta
dautoglu
Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da će Ankara da plati svoj istorijski dug “braći iz Alepa“ koji su pomogli odbranu Turske početkom 20. vijeka.

On je to rekao svega nekoliko dana pošto je Moskva upozorila na namjere turskih vlasti da izvrše invaziju na Siriju u momentima kada su opozicione snage pred porazom.

– Mi ćemo vratiti svoj istorijski dug… U jednom momentu, naša braća iz Alepa su odbranila naše gradove Sanliurfu, Gacijantep, Kahramanmaras… Sada ćemo mi odbraniti herojski grad Alepo, cijela Turska će stati iza svoje braće- rekao je Davutoglu.

Predsjednik Vlade Turske je podsjetio na događaje iz Prvog svjetskog rata i događaje iz turskog rata za nezavisnost.

– Ipak, on je propustio da pomene da je Turskas ušla u taj rat zbog imperijalističkih namjera Otomanskog carstva. Turska je započela konflikt gađanjem ruske luke Odesa. U tri grada koje je Davutoglu pomenuo dogodila su se ubistva hiljada Jermena i drugih manjina- ocjenjuje Raša tudej.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je prethodno upozorio da Moskva ima saznanja da Ankara sprema invaziju na Siriju i da je spremna na ilegalne akcije na svojoj granici na Sirijom.

Grad Alepo je pod velikim napadima ruskih bombardera, koje prate kopnene akcije snaga lojalnih predsjedniku Sirije Bašaru el Asadu.

(B92)