Vijesti 16.12.2015.

Odgođeno potpisivanje sporazuma o saradnji MUP-a RS i Sipe

ČITANJE: 1 minuta
sipa-mup-rs-saradnja
Za danas najavljeno potpisivanje sporazuma o operativnoj saradnji i koordinaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) radi efikasnije buduće saradnje prolongirano je za naredne dane.

Razlog je nemogućnost direktora Policije Srpske Gojka Vasića da prisustvuje potpisivanju, zbog smrtnog slučaja u njegovoj porodici. Sporazum bi mogao da bude potpisan sutra ili u petak.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović ranije je izjavila da ta saradnja već postoji, a od srijede, kada se definišu sve procedure, ponovo će biti funkcionalna. Da postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji policijskih struktura treba da se doradi i precizno definiše, dogovorili su 13. decembra Banjaluci ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić i direktor Policije RS Gojko Vasić.

Tada je najavljeno da će navedeni operativni sporazum u toku ove sedmice dogovoriti i potpisati direktor Policije RS i direktor Sipe, u cilju efikasnijeg postupanja i koordinacije u budućoj saradnji. Povod ovog sastanka bio je, kako se dodaje, prevazilaženje situacije u odnosima saradnje MUP RS i Sipe, nakon što je SIPA izvršla pretres u Policijskoj stanici u Novom Gradu, a Vlada i paralment RS usvojili zaključke o prekidu sardanje s Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Borislav Bojić juče je u Sarajevu rekao da su prilikom provođenja aktivnosti 10. decembra u Novom Gradu i Sipa i MUP RS obavili svoj posao u skladu sa zakonom.

(Klix)