Vijesti 13.10.2022.

Odgođen početak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj

ČITANJE: 1 minuta

Glavni pretres pred Sudom BiH u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine neće početi 19. oktobra kako je bilo najavljeno, potvrdila je Srni Ganićev advokat Lejla Čović.

Čovićeva nije navela razloge zbog kojih glavni pretres neće početi 19. oktobra, i ako je bio najavljen na veb-stranici Suda BiH.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Optužnica ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno s podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.