Vijesti 27.03.2023.

Odgođeno ponovljeno suđenje krim tehničarima u slučaju “David Dragičević”

ČITANJE: 2 minute

Ponovljeno suđenje kriminalističkim tehničarima Policijske uprave Banjaluka Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, odgođeno je jer se u sudnici Osnovnog suda nije pojavio drugooptuženi Bošnjak zbog navodnih psihičkih problema.

Njegov advokat sudu je dostavio medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da Bošnjak ima zdravstvenih problema, te da nije sposoban da prati suđenje, piše Glas Srpske.

Sudija Radmila Medaković  je zatim naložila medicinsko vještačenje optuženog kako bi  se utvrdila opravdanost današnjeg odsustva sa ročišta, te da li je sposoban da učestvuje u suđenju u nastavku postupka.

Prema nezvaničnim informacijama, zdravstveni problemi Bošnjaka su počeli nakon što je saznao da je Okružni sud u Banjaluci ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Optužnicom je Marijancu i Bošnjaku na teret stavljeno da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

Prvostepenom presudom su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza.

– Oslobađaju se krivice da su u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili predmet koji služi kao dokaz – rekla je  u obrazloženju prvostepene presude sudija Medaković.

Ona je tada pojasnila da je zadatak suda bio da ovaj predmet izvuče iz konteksta cjelokupnog događaja, odnosno da sudi isključivo po predmetnoj optužnici i navodima iz nje.

– Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže navode optužnice. Nisu ispunjena zakonska obilježja bića krivičnog djela koje im je stavljeno na teret. Nije dokazan umišljaj, što je bitno obilježje, kao ni saizvršilaštvo – istakla je Medakovićeva kada je obrazlagala prvostepenu presudu.

Tu presudu je nakon žalbi ukinuo Okružni sud u Banjaluci i slučaj vratio na novo suđenje.

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine,  a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo.

Počinioci do danas nisu otkriveni.

Istragu je u aprilu prošle godine preuzelo Tužilaštvo BiH.

(A. S.)