Vijesti 16.11.2017.

Odgođeno suđenje Straživuku: Nestao iskaz krunskog svjedoka

ČITANJE: 3 minute

Okružni sud u Banjaluci po drugi put je odgodio svjedočenje Milana Reljića, krunskog svjedoka u predmetu “Trezor” protiv grupe optužene za više oružanih pljački “teških” oko dva miliona maraka, jer se odbrana požalila da je iz sudskih spisa nestao zapisnik o Reljićevom saslušanju, kao i CD tog saslušanja.

Riječ je o iskazu koji je Reljić, kao svjedok, dao 2011. godine tokom suđenja njemu i Aljoši Galiću za pljačku više od milion maraka iz Komercijalne banke u centru Banjaluke. Reljić je zbog te pljačke osuđen na 11, a Galić na osam godina zatvora.

– Prošli put ste nam rekli da se kompletan spis tog suđenja nalazi kod tužioca. Tužilac ga je u međuvremenu vratio sudu i kada smo sve kopirali uvidjeli smo da nedostaje zapisnik o Reljićevom saslušanju sa glavnog pretresa, kao i CD sa audio snimkom tog saslušanja. Od suda zahtijevam da naloži Tužilaštvu da to vrati u spis – rekao je Raosavljević.

Republički tužilac Živana Bajić tvrdi da ona i njeni saradnici ništa nisu uzeli iz spisa, te ne znaju gdje su sporni zapisnik i CD, a riječi branioca doživjela je kao “optuživanje tužioca”.

U prvi mah predsjednica sudskog vijeća Snježana Kudrić nije željela da odgodi postupak, ali je nakon izlaganja branilaca to ipak učinila.

– Da se ne bi nešto prejudiciralo, odgađamo glavni pretres. Lično ću izvršiti uvid u spis da bi se utvrdilo šta to tačno nedostaje – rekla je Kudrić.

Podsjetimo, upravo je Reljić “otkucao” sve optužene i ispričao detalje pljački u kojima je učestvovao, pa je u zamjenu za svjedočenje dobio imunitet od krivičnog gonjenja.

U predmetu “Trezor” optuženi su Siniša Straživuk (49), Jovica Karać (42), Miloš Mrđan, Tomislav Knežević (42), Đorđe Ćulum (37), Aljoša Galić (29) i Željko Pavlović (40). Njima se na teret stavlja da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do kraja 2011. godine izvršilo više oružanih pljački u Banjaluci, Prijedoru i Kneževu. Radi se o pljački 1 035 230 KM iz Komercijalne banke u Banjaluci, pljački 572 857 KM koje su oteli od radnika “Alpha securitya” u krugu firme “Metal” pri čemu je ranjen zaštitar Jadranko Granula. Optuženi su za pljačku transporta novca “Pošta Srpske” kada je zaštitarima “Centuriona” ukradeno 229 854 KM, te pljačku 33 468 KM iz Raiffeisen banke u Dervišima.

Mrki pogledi

Dok je trajala rasprava između advokata i predsjednice vijeća sudski policajci su za govornicu uveli Milana Reljića.

Čim su ga ugledali optuženi nisu mogli da se suzdrže, pa je neko čak viknuo: “Marš!”.
Reljić je za govornicom stajao više od 30 sekundi i za to vrijeme je, poput boksera u ringu, mrko gledao u prvooptuženog Sinišu Straživuka.Advokat Vladimir Raosavljević smatra da je time ugroženo osnovno pravo na odbranu optuženih i tražio je odgodu.

(SrpskCafe)