Vijesti 10.02.2021.

Odgovor Gradske uprave na optužbe Vladimira Kuvalje: Banjalučka vlast nije dala saglasnost za SP

ČITANJE: 2 minute

Gradska uprava oglasila se  povodom medijskih istupa Vladimira Kuvalje, direktora Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine i organizatora tradicionalne trke Beograd – Banjaluka.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Povodom jučerašnjeg istupanja u javnosti gospodina Vladimira Kuvalje da „Banja Luka neće biti domaćin svjetskog prvenstva i svjetske serije koji će okupiti 9 učesnika iz 70 zemalja gdje je Grad Banja Luka izgubio dobit od 10 miliona KM, kao i da su dobili saglasnost Grada Banja Luka za organizaciju navedenog takmičenja“, želimo informisati javnost o sljedećem:

Prethodna administracija Grada Banja Luka, kao i sadašnja, nisu zvanično dali saglasnost za organizaciju ovog projekta jer nisu dobili plan i program organizacije, odnosno operativni plan organizacije i operativni plan prihoda i rashoda za organizaciju manifestacija UCI Gran Fondo World Championships za 2021 godinu.

Zbog toga se i nismo mogli izjasniti o sufinansiranju ovog projekta.

Ujedno, da bi neka sportska organizacija organizovala sportsko takmičenje ili sportsku manifestaciju neophodno je da dobije saglasnost Grada koja se izdaje na osnovu pomenutih operativnih planova.

Do danas niti Savez za sport i rekreaciju niti Biciklistički savez Republike Srpske, koji se do sada predstavljaju kao organizatori, nisu dostavili tražene dokumente iz kojih bi bilo jasno vidljivo da će učestvovati 9.000 lica iz 70 zemalja i da će Grad Banja Luka zaraditi 10 miliona KM.

Uzmemo li činjenicu da je na UCI Gran Fondo World Championships za 2019. godinu u Poljskoj (Poznanj) učestvovalo 2.000 ljudi iz 46 zemalja, postavljamo pitanje koji su činjenični podaci da će u Banjoj Luci učestvovati toliki broj lica i da će Banja Luka zaraditi milione kada uzmemo da pandemija Kovid-19 još uvijek traje u čitavom svijetu i neizvjesno je da će i prestati u 2021. godini.

Takođe, informišemo javnost da se administracija Grada Banja Luka zvanično upoznala sa kandidaturom Banje Luke za organizaciju UCI Gran Fondo World Championships za 2021. godinu u septembru 2019 godine dopisom Saveza sa sport i rekreaciju, što govori da je ovo projekat koji nije u sistemu takmičarskog sporta već isključivo manifestacija iz
oblasti sporta, koja ima za svrhu popularizaciju biciklizma i turizma na ovim prostorima.

Ne želeći da umanjimo značaj ovog projekta, koji svakako ima svoju vrijednost na popularizaciju biciklizma, Grad Banja Luka će u narednim danima razgovarati sa organizatorima ovog projekta, kao i o vrsti pomoći u ime Grada Banja Luka. Moramo imati u vidu da je u ovom trenutku važno i prioritetno pronaći preko milion KM za Dom zdravlja i organizaciju vakcinacije građana ovog grada, kao i za javni prevoz.

(E.M)