Vijesti 29.08.2020.

ODGOVOR KOJI ZANIMA MNOGE: UKC RS otkrio koliko je obdukcija urađeno nad preminulima od korone

ČITANJE: 2 minute

U Univerzitetskom kliničkom centru RS nisu rađene obdukcije potvrđenih preminulih od kovida-19, informacija je koju je ova ustanova, u sklopu koje djeluje i Zavod za patologiju, krajem jula dala Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministarstvo je tada tražilo, zapravo, odgovor na poslanička pitanja Sonje Karadžić Jovičević, koja je zatražila zvaničnu informaciju o tome da li je u Republici Srpskoj rađena ijedna obdukcija preminulog od kovid-19, te da li se radi na tome ili planira uzimanje plazme onih koji su potvrđeno preboljeli kovid-19, u početku bar za naučne, istraživačke i eventualne terapijske svrhe, piše Srpskainfo.

Portal dalje navodi da je informacije o obdukcijama Ministarstvo zbog toga zatražilo i od Zavoda za sudsku medicinu RS. Na osnovu njihovog odgovora, zaključuje se da nisu rađene obdukcije pacijenata koji su u Srpskoj preminuli u bolnici zbog posljedica kovid-19 infekcije.

“Kada su u pitanju kliničke obdukcije, odnosno obdukcije pacijenata koji su bolnički liječeni od infekcije izazvane virusom kovid-19, pa su preminuli u bolnici od posljedica infekcije virusom kovid-19 ili od neke druge udružene bolesti, takve obdukcije su u nadležnosti Zavoda za patologiju JZU UKC RS, odnosno Odjeljenja za patologiju bolnica”, poručuju iz ovog Zavoda u odgovoru Ministarstvu.

Međutim jedna obdukcija je ipak urađena i to kod osobe pozitivne na kovid-19 iz Sarajeva, gdje je postojala sumnja na krivično djelo nesavjesnog liječenja.

“Postupajući tužilac Kantonalnog tužilašta u Sarajevu izdao je naredbu da se obavi obdukcija, ali je u Federaciji BiH od strane specijalista sudske medicine odbijeno obavljanje obdukcije. Mrtvo tijelo je zbog toga dva mjeseca bilo u frižideru, da bi nakon toga bilo proslijeđeno u Zavod da se obavi obdukcija. Dr Željko Karan je obavio obdukciju i histopatološku analizu, sačinio svu neophodnu dokumentaciju i dostavio je postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilašta u Sarajevu. Prema tome, u Zavodu se nesmetano obavljaju obdukcije, a pandemija izazvana virusom kovidom-19 nije razlog da se obdukcije ne obavljaju”, navodi se u odgovoru Zavoda.

(N.S/ Banjaluka.net)