Vijesti 03.09.2020.

ODGOVOR NA OPTUŽBE SA DRUŠTVENIH MREŽA: Ne nudimo novac za potpis dokumenata da je pacijent preminuo od kovida

ČITANJE: 3 minute

Iz bolnica u Srpskoj demantovali su navode koji se u posljednje vrijeme šire društvenim mrežama, a koji ukazuju na to da bolnice ili neki ljekari nude novac porodicama preminulih pacijenata da potpišu kako su njihovi najbliži preminuli od kovida, uprkos tome što nisu bili zaraženi korona virusom.

Iz bolnica u Srpskoj, jednoglasno su za Srpskainfo poručuju da nisu upoznati s pomenutim navodima, odnosno da je neko iz bolnice nekom nudio novac za potpis dokumenata da je pacijent preminuo od kovida.

Naime, kako se navodi u ovim objavama, porodice koje pristanu zauzvrat dobijaju nadoknadu od 1.000 KM ili više.

Korisnici društvenih mreža navode i slučajeve da porodice ne mogu da preuzmu tijelo dok ne potpišu da je njihov srodnik, koji je, na primjer, preminuo od karcinoma, umro od korone, jer je „takva procedura“. Ili da se pacijent koji u bolnici umre od neke druge bolesti, a prije nego što budu gotovi rezultati PCR testa, jednostavno vodi kao preminuli od kovida, piše “Srpskainfo”.

Antigenski test

U Univerzitetskom kliničkom centru RS naglašavaju da se, prilikom prijema pacijenta na hospitalno liječenje, a bez obzira na razlog prijema u bolnicu, za svakog pacijenta radi brzi antigenski test.

“Na osnovu rezultata koji se dobijaju u roku od 15 minuta, dalje se postupa s pacijentom. Porodice preminulih od kovida u UKC RS ne potpisuju nikakve dokumente u vezi sa uzrokom smrti pacijenta. Jedina dokumentacija koju potpisuju je ona kojom se evidentira preuzimanje ličnih stvari i dokumentacije preminulog”, ističu za Srpskainfo u UKC RS.

Dodaju da se, ako se desi da premine pacijent koji je testiran PCR metodom, a čiji se rezultati čekaju, u otpusnom pismu navodi da je pacijent bio sumnjiv na korona virus i takav pacijent se ne komunicira prema IJZ RS kao neko ko je preminuo od kovida.

Iz najveće bolnice u Srpskoj objašnjavaju da se pacijent definiše kao preminuli od kovida ukoliko ima potvrđen pozitivan PCR test i ukoliko njegova klinička slika odgovara oboljenju, te ako je preminuo od komplikacija izazvane ranijom infekcijom korona virusom, a koje su dovele do smrtnog ishoda.

“Tijela preminulih prema definisanoj proceduri UKC RS, koja je usklađena sa zakonskim propisima, transportuju se do Gradskog groblja Banjaluka, gdje se dalje postupa u skadu s procedurama te ustanove. Važno je napomenuti da se suspektni pacijenti na prisustvo korone, koji preminu, iz mjera predostrožnosti, a i zakonske obaveze, moraju tretirati kao da su pozitivni na prisustvo ovog virusa”, poručuju iz UKC RS.

Iz Bolnice “Sveti apostol Luka” Doboj poručuju da su pomenuti navodi, u najmanju ruku, neozbiljni, te da ih, kao takve, nemaju ni namjeru ni potrebu komentarisati, dok iz trebinjske bolnice poručuju da se, ako pacijent premine prije rezultata testiranja na kovid, kao uzrok smrti navodi primarna bolest.

U Bolnice Gradiška nisu upoznati sa pomenutim navodima, te do sada im niko od pacijenata ili njihovih porodica nije prijavio sličan slučaj.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: korona virus, UKC RS