Biznis 01.04.2016.

Odgovori na teška pitanja na razgovoru za posao

ČITANJE: 4 minute
razgovor za posao
U dramatičnom ekonomskom okruženju razgovori za posao su teži nego ikad. Na svaki konkurs za posao javiće se stotine podjednako kvalificiranih ljudi, a proći će samo jedan.

Kako bi donijeli kvalitetnu odluku, odjeli ljudskih resursa počeli su postavljati duboka i provokativna pitanja preuzeta iz knjige “Intervjuisanje kandidata za neupućene”.

Za svaki otrov postoji i protivotrov. Na sljedeća trik-pitanja dobit ćete pogrešne i ispravne odgovore, a njihovom pažljivom primjenom postići ćete da će vas firme moliti da dođete kod njih.

KAKO TE OBRAZOVANJE PRIPREMILO ZA POSAO?

Pogrešno: Kako i svakog drugog: nikako. Učio sam sve osim onog što mi je vezano uz struku, a profesori su mi bili pljesnivi, tužni ljudi koji predaju ono što ne znaju… ljudima koje to ne zanima.

Ispravno: Obrazovanje mi je bilo zanimljivo, mada pomalo teoretski. Zato sam ga nadopunio redovnim čitanjem kvalitetne stručne literature (tu spomenite par bestsellera s Amazona čije sažetke ste pročitali dan prije).

PRIČAJ MI O SEBI

Pogrešno: Rodio sam se tu i tu, kao neželjeno dijete (tati je pukao kondom) u peteročlanoj porodici. Trebao sam biti blizanac, ali sam u maternici ugušio brata. U školi sam bio štreber do srednje škole, kada sam počeo pušiti travu i kopati nos. Htio sam studirati vrtlarstvo, ali nije bilo mjesta pa sam krenuo na ekonomiju i evo me kod vas, na razgovoru za posao finansijskog direktora.

Ispravno: Pričajte o sebi kao da ste proizvod prilagođen potrebama te firme. Izlaganje začinite s par benignih doskočica kojima ćete pokazati smisao za humor (menadžerske knjige kažu da je to bitno) i poslodavac će shvatiti vašu vrijednost.

Ipak, pripazite. Korištenjem ovog pitanja poslodavac poručuje da je lijen smišljati konkretna pitanja te radije troši vrijeme na blebetanje.

KOJA JE TVOJA NAJVEĆA MANA?

Pogrešno: previše radim, radim, radim. Toliko se udubim u posao da u jednom trenutku shvatim kako je pao mrak i svi su već otišli kući.

Ispravno: na prošlom radnom mjestu imao sam problema s postavljanjem prioriteta. Zato sam se naučio bolje organizovati, a kada nisam bio siguran pitao bih šefa.

ŠTA ZNAŠ O NAMA?/ZAŠTO ŽELIŠ RADITI ZA NAS?

Pogrešno: Znam da imate otvoren konkurs za posao, a želim raditi za vas jer radnike plaćate redovno i na račun.

Ispravno: Nedavno istraživanje firme Muljić, d.o.o. pokazuje da ste treća najjača firma na području crpljenja energenata iz siromašnih zemalja. Vaš požrtvovan rad svakako se isplatio: ove godine ste ozbiljan kandidat za prestižnu nagradu krovne organizacije koju ste sami utemeljili. Zašto želim raditi za vas? Roditelje sam nagovorio da nekretninu prepišu na mene pa sam ih izbacio na ulicu. Vaša firma bi mi omogućila da istu radnu etiku primjenjujem na globalnoj razini.

KOJI JE TVOJ DUGOROČNI CILJ?

Pogrešno: imati stabilan izvor prihoda, šefa kojem ne služim kao antistres loptica, razumno radno vrijeme i godišnji odmor koji ne služi odrađivanju zaostataka (ovo nikako ne smijete reći iz dva razloga – posao sigurno nećete dobiti, a takve radne uslove svejedno ćete imati gdje god došli).

Ispravno: unaprijed pripremite ambiciozni petogodišnji plan razvoja, uključujući rad dvanaest sati dnevno, stalno usavršavanje o svom trošku i izvan radnog vremena, smišljanje novih proizvoda i prepuštanje svih zasluga osobi koja vas intervjuiše za posao.

JESI LI TIMSKI IGRAČ?

Pogrešno: ne.

Ispravno: Naravno! Rano sam naučio da niko nema sva znanja potrebna za kvalitetno izvršenje projekata. Na faksu sam pomagao kolegicama s gramatikom, a one meni s matematikom.

ZAŠTO BISMO TREBALI BAŠ TEBE ZAPOSLITI?

Pogrešno: koga god zaposlili, on će biti nemotivisan i pasivan jer dajete malo i očekujete puno. Nisam loš, a ako zaposlite nekog drugog mogli biste proći puno gore.

Ispravno: Sposoban sam, iskusan, stalno se usavršavam. Prema vještinama mogao bih raditi i na drugim radnim mjestima, ali baš ovo bi me usrećilo i motivisalo da dajem sve od sebe.

KOLIKO LOPTICA ZA GOLF MOŽE STATI U ŠKOLSKI AUTOBUS?

Pogrešno: definitivno želim vaš posao: oduvijek sam htio biti plaćen za drogiranje.

Ispravno: ovisi o veličini loptice, veličini autobusa, ima li putnika u autobusu, jesu li sjedala iščupana, je li došlo do anomalija u kontinuumu prostora i vremena… Imate li aspirin?

Puno sreće na razgovoru za posao!

(Zlihologija.com)