Vijesti 24.05.2022.

ODGOVORILI NAČELNIKU MODRIČE: Ravnomjeran razvoj svih gradova i opština prioritet Vlade RS

ČITANJE: 3 minute

Iz Vlade Republike Srpske saopšteno je da je prioritet ravnomjeran razvoj svih gradova i opština, a povodom izjava načelnika Modriče Jovice Radulovića u kojima kaže da Vlada zanemaruje ovu lokalnu zajednicu.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Povodom izjava načelnika Modriče, a u kojima kaže da Vlada Republike Srpske zanemaruje ovu lokalnu zajednicu, dijeleći lokalne zajednice na „podobne i one druge“, ovom prilikom ističemo da je za Vladu Republike Srpske najveći prioritet ravnomjeran razvoj svih gradova i opština.

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine do danas u razne projekte na području Modriče uložila oko 84 miliona KM, a zahvaljujući čemu je unaprijeđen kvalitet života u mnogim oblastima. Ti projekti su, između ostalog, uključivali izgradnju puteva, vodovoda, vrtića, sistema za zaštitu od poplava, škola, sportskih objekata, podršku privrednim subjektima …

U posljednje tri godine, odnosno od 2019. godine do danas na području ove lokalne zajdnice investirano je 13,5 miliona KM, odnosno ovo ulaganje je ravno jednom i po godišnjem budžetu ove lokalne zajednice, a što, u poređenju sa veličinom opštine, broja stanovnika i stepenom razvijenosti predstavlja jedno od značajnijih ulaganja u neku od lokalnih zajednica Republike Srpske.

Prema planu investicija za ovu i iduću godinu, između ostalih, planirano je ulaganje u rekonstrukciju psihijatrijske klinike u Modriči, u okviru plana koji predviđa obnovu četiri zdravstvene ustanove ovog tipa širom Republike Srpske, a u što će, ukupno, biti uloženo 17,5 miliona KM.

Vlada Republike Srpske u svakom gradu i opštini finansira projekte od značaja za lokalne zajednice, po prioritetima koje dostavljaju gradovi i opštine. Na ovaj način, Vlada vodi računa o potrebama svih lokalnih zajednica i na taj način pruža podršku svim opštinskim budžetima, da budu isfinansirani projekti koji su od značaja za razvoj određene lokalne zajednice.

Još jednom ističemo, mnogobrojni projekti koji se po pristiglim zahtjevima lokalnih zajednica izvode širom Republike Srpske najbolje potvrđuju opredjeljenje Vlade Republike Srpske da vodi odgovornu politiku prema svim opštinama i gradovima, u cilju ravnomjernog razvoja. Vlada Republike Srpske na raspolaganju je i otvorena za konstruktivne projekte koji mogu da poboljšaju i unaprijede život građana u lokalnim zajednicama, pa tako i Modriče.

Takođe, ističemo da svaka lokalna zajednica samostalno određuje svoje prioritete, vodeći računa o interesima svojih stanovnika, uključujući i pravo načelnika Modriče da prioritet prepoznaje u zapošljavanju novih pripravnika u opštinsku administraciju.

Ukoliko je načelnik nezadovoljan time što mu nisu odobrena sredstva za zapošljavanje pripravnika u administraciju, ističemo da Zavod za zapošljavanje i komisija, na osnovu utvrđenih kriterijuma, odlučuje o pristiglim zahtjevima i da Vlada Republike Srpske ne odlučuje o tome čiji će zahtjevi biti prihvaćeni. Ali, ističemo da je Vlada u ovoj godini povećala izdvajanje za zapošljavanje i da će za u te svrhe ove godine biti izdvajeno 28 miliona KM, zaključuje se u saopštenju Vlade RS.

(SB)

Oznake: Vlada RS