Region 06.03.2021.

ODGOVORIO NA PROZIVKE: Gradonačelnik Pule pozvao Vučića u Istru da nauči nešto o vinu i toleranciji

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Pule Boris Miletić pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe u Istru “ako želi nešto da nauči o vrhunskom vinu, saživotu i toleranciji”, odgovarajući tako na Vučićeve izjave da je istarska malvazija odvratno vino koje se ne može piti, prenosi Beta.

„Vinske preferencije Aleksandra Vučića stigle su i do nas u Istri, domovini malvazije. Na sreću, naši dragi gosti i prijatelji iz Srbije čije je srce u Istri ne dele stavove gospodina Vučića. I ne mislim pri tom samo na malvaziju“, saopštio je Miletić koji je predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) i poslanik u hrvatskom Saboru.

Miletić je Vučiću skrenuo pažnju na to da je rad i trud istarskih vinara prepoznat u cijelom svijetu te da istarska vina redovno dobijaju zlatne medalje na svetskim takmičenjima, prenosi Hina.

„Samo prošle godine istarska vina dobila su Platinastu medalju na najvećem svetskom takmičenju vina Decanter. Istarska malvazija po svojoj kvaliteti spada u sam vrh svetskih vina a osim po vinu, Istra je svetski poznata po maslinovom ulju zbog kojeg je šest godina zaredom proglašena najboljim maslinarskim regionom na svetu“, poručio je Miletić.

Srbiji je poželio „svako dobro u razvijanju kvalitetnih vinskih sorti“ dodavši da je Istra uvek spremna pomoći i podijeliti svoje vrhunsko znanje i iskustvo.

„U Istri se može puno toga naučiti, ne samo o vrhunskom vinu, nego o suživotu, otvorenosti, miru i toleranciji. Preporučio bih gospodinu Vučiću da nas poseti i nešto nauči. Nazdravljam čašom malvazije različitosti i slobodi mišljenja, a Aleksandru Vučiću šaljemo pozdrave iz krasne zemlje vrhunskog vina uz reči velikog prijatelja Istre, našeg neprežaljenog panonskog mornara – ‘Čija je Istra, njegov je svet!’ Živeli!“, zaključio je Boris Miletić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je u jednom intervjuu za sarajevske medije rekao da je istarska malvazija „loše vino koje ništa ne valja“, „da ne može da se pije“, i da Srbija proizvodi puno bolja vina.

(N.S)