Politika 01.08.2019.

ODJECI U AUSTRIJI: “Kronen zeitung” prenosi ključne teze iz Dodikovog intervjua

ČITANJE: 1 minuta

Austrijski dnevni list “Kronen zeitung” posvetio je značajnu pažnju posljednjem intervjuu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Tekst poznatog dnevnika iz Beča, koji je objavljen pod naslovom “Dodik želi referendum: Bosna i Hercegovina “nepotrebna i nesposobna zemlja””, prenosimo u cijelosti.

Prošlo je gotovo četvrt vijeka od Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali Bosna i Hercegovina još uvijek ne odmara. U četvrtak je Milorad Dodik – srpski član tročlanog tijela Srba, Bošnjaka i Hrvata – ponovno oštro kritikovao BiH kao “nepotrebnu i nesposobnu”. Dodik je opet obećao održavanje referenduma o nezavisnosti u manjem bosanskom dijelu zemlje, Republici Srpskoj.

U razgovoru za TV kanal RTRS, Dodik je u srijedu naveče apelovao na bosanske Srbe da učestvuju u referendumu “kada dođe vrijeme”. Dodao je da o “nesposobnosti za funkcionisanje i neodrživosti” najbolje svjedoči činjenica da će trenutni premijer Denis Zvizdić od 6. avgusta obavljati funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Zvizdić je od prošle godine obavljao funkciju prvog potpredsjednika u parlamentu na čijem čelu je bila Borjana Krišto.

Od izbora u oktobru 2018. Bosna i dalje nema Savjet ministara. Očito Dodik strahuje da vodeće stranke u većem dijelu zemlje, Bošnjačko-hrvatskoj federaciji, traže koaliciju s onim strankama bosanskih Srba koje su u opoziciji u Republici Srpskoj, a ne s njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

Prema bosanskom ustavu, Republika Srpska nema pravo na održavanje referenduma o nezavisnosti. Ipak, separatistički političar Dodik u prošlosti je više puta prijetio.

Bosna je od kraja rata 1995. podijeljena na dvije uglavnom autonomne polovine zemlje – Federaciju kojom upravljaju Bošnjaci i Hrvati, kao i srpsku republiku. Oba entiteta imaju svoja ovlaštenja, a postoje i zajednička tijela.

(krone.at, dunav. at)