Sport 29.12.2022.

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Pele, jedan od najboljih fudbalera svih vremena

ČITANJE: 2 minute

Legendarni brazilski fudbaler Edson Arantes do Nascimento Pele je preminuo danas u Sao Paolu u 83. godini.

Vijest su potvrdili The Washington Post, Guardian i BBC, a nakon toga i brojne ličnosti na društvenim mrežama.

Pele je rođen 23. oktobra 1940. godine u brazilskom mjestu Tres Coracoes u saveznoj državi Minas Gerais, a nedugo zatim njegova porodica se preselila u mjesto Baure u saveznu državu Sao Paulo. Njegov otac Joao Ramos bio je profesionalni igrač u Fluminenseu, no morao je prekinuti karijeru zbog povrede.

Joao je stoga podupirao sina u namjeri da postane nogometaš toliko da mu je dozvolio da sa devet godina napusti školu kako bi se posvetio samo nogometu.

Kao tinejdžer počeo je igrati za nižerazredne klubove Baquinho, Sete Setembro i Ameriquinha. U Ameriquinhi ga je sa 15 godina zapazio slavni brazilski igrač Waldemar de Brito koji ga je doveo u Sao Paulo i njihovim čelnicima rekao: “Ovaj dječak će biti najveći nogometaš na svijetu”.

I nije pogriješio. U prvoj utakmici sa samo 15 godina je ušao u igru s klupe i dao je šest od sedam golova Santosa. Zvijezda je rođena.

U Santosu je ostao do 1974. godine i za to vrijeme je osvojio šest titula prvaka Brazila. Godinu dana je bio u penziji, a onda je stigao poziv New York Cosmosa koji se ne odbija – 7 miliona dolara. Odigrao je u SAD-u tri godine i osvojio titulu prvaka.

Ipak, najupečatljiviji su bili njegovi nastupi za Brazil u čijem dresu je postigao čak 77 golova u 92 nastupa, a s Kariokama je postao svjetski prvak 1958., 1962. i 1970. godine.

Posljednjih godina je imao mnogo zdravstvenih problema, teško se kretao nakon operacije kuka 2012. godine, a u septembru prošle godine mu je odstranjen tumor na debelom crijevu zbog čega je skoro mjesec proveo u bolnici, a čak 12 dana je bio na odjelu intenzivne njege.

Od tada je nekoliko puta bio primljen ponovo u bolnicu, a nažalost prilikom posljednje posjete ustanovljeno je da mu kemoterapije više ne djeluju, te je premješten na odjel za palijativnu skrb gdje je i preminuo.

Ženio se tri puta i ima sedmoro djece, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Pele