Vijesti 17.12.2016.

Odlazak medicinara gorući problem

ČITANJE: 2 minute

Odlazak medicinskih sestara i tehničara u inostranstvo, niske plate i neodrživ sistem postojećeg obrazovanja ovog kadra neki su od problema o kojima se raspravljalo u petak na stručnoj konferenciji “Ko je danas medicinski tehničar i medicinska sestra”.

Konferenciju u Banjaluci su organizovali Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica RS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS. Ranko Palačković, predsjednik ovog sindikata, ukazao je na sve probleme s kojima se susreću medicinske sestre i tehničari.

“Problem je što kada završite srednju medicinsku školu volontirate šest mjeseci. Kad završite višu medicinsku školu takođe volontirate šest mjeseci, a nakon toga kada završite fakultet volontirate godinu dana. Mi smo jedina struka koja tri puta polaže stručni ispit iz iste profesije i volontira dvije godine”, rekao je Palačković.

On je ukazao da medicinske sestre masovno odlaze iz RS u inostranstvo zbog loših uslova rada i niskih plata.

“Zato smo htjeli postaviti pitanje Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS koliko tačno iznosi plata medicinske sestre i tehničara ako se zna da su u nju uračunati i topli obrok i regres i da ta plata ne iznosi više od 500 do 600 KM”, naglasio je Palačković.

On je ustvrdio da je preko 70 medicinskih sestara otišlo iz najvećeg kliničkog centra u RS, što je zabrinjavajuće jer, kako kaže, odlaze najbolji i najstručniji kadrovi.

Živana Vuković-Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS, kaže da je jedan od  glavnih problema ove struke edukacija sestara. Ona je dodala da medicinske sestre odlaze iz RS u zemlje poput Austrije, Njemačke i Irske, gdje imaju platu preko 1.500 evra, pokazujući svoju sposobnost koju su stekle u RS.

Dejan Milanović, predsjednik Sindikalne organizacije u dobojskom Domu zdravlja, rekao je da se zalaže za donošenje zakona o sestrinskoj djelatnosti, gdje bi se definisali opisi posla zdravstvenih radnika.

“U zdravstvenom sistemu RS medicinske sestre zauzimaju 53 odsto učešća, dok je ostalih 47 odsto nemedicinsko osoblje i zdravstveni saradnici, što govori da je medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu veoma malo i zato ne mogu da adekvatno pružaju zdravstvenu njegu našim pacijentima”, rekao je Milanović.

(Nezavisne)