Magazin 29.01.2019.

Odličan početak sezone za Filharmoniju

ČITANJE: 2 minute

Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije upravo se vratio iz Makedonije, gdje je, nakon veoma uspješnog novogodišnjeg koncerta u Banjaluci (14. januar), nastupio u Nacionalnom teatru Skoplje, u okviru svetosavske akademije 2019.

Svetosavska akademija realizovana je u organizaciji Zajednice Srba u Makedoniji, a u muzičkom dijelu programa Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije izvedena su djela Čajkovskog, Biničkog, Marinkovića, Matovića…

Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije, kazao je da je bila čast nastupiti u velikoj i fantastičnoj koncertnoj dvorani, u kojoj nastupaju svjetski renomirani operski i koncertni umjetnici.

“Povod za nastup je svetosavska akademija, koja je prilika da se pripadnici srpskog i ostalih naroda u Makedoniji okupe u zajedničkoj proslavi, tako da je na orkestru bila velika odgovornost da kvalitetno pripremi adekvatan program, sastavljen od kompozicija pretežno domaćih autora, te smo u nešto klasičnijem aranžmanu izveli pesmu ‘Tamo daleko’ s gospodinom Nebojšom Babićem, baritonom iz Novog Sada, koji je bio zaista maestralan”, kazao je Otašević.

Solisti su bili Kristina Ivanović, vokal, i Neobojša Babić, bariton, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dok je orkestrom dirigovao Dušan Urošević.

“Na izuzetan način je naša Kristina Ivanović otpevala ‘Zavjet’ kompozitora Mladena Matovića i Svetosavsku himnu, kojima je oduševila publiku. Pored Hristićeve ‘Grlice’ iz čuvenog baleta ‘Ohridska legenda’, orkestar je izveo i ‘Marš na Drinu’, kojima je uz orkestriranu varijantu srpske igre ‘Moravac’ tako dao jednu nacionalnu muzičku atmosferu”, rekao je Otašević i dodao da je, uz domaće autore, na njihovom repertoaru bilo i djelo Petra Iljiča Čajkovskog. Napomenuo je da je su novogodišnji i ovaj dva vrlo uspješna koncerta, koja obećavaju odličnu sezonu za Banjalučku filharmoniju. Zahvalio je Vladi RS i Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na podršci.