Vijesti 14.06.2016.

Odlikaši hrle u medicinske i gimnazije

ČITANJE: 3 minute

I pored mnoštva petica u svjedočanstvima, nervoza je juče bila prisutna među svim đacima koji su predavali dokumenta za upis u srednje škole u RS, a najveće gužve i trema vladale su kao i prethodnih godina ispred gimnazija i medicinskih škola.

Ispred banjalučke Medicinske škole đaci su zabrinuto cupkali u redovima. Bake, mame i tate stigli su da ih bodre, ali su bili uzbuđeniji od njih. Milana Avramović, odlikaš iz Osnovne škole “Jovan Cvijić” odabrala je opšti smjer. Oduvijek sanja, kaže, da upiše medicinsku.

– Nadam se da ću uspjeti, jer je konkurencija ogromna –  ističe Avramovićeva, sa kojom je stigla i njena baka Gordana kao moralna podrška.

Nervozan je bio i David Malešević iz banjalučke OŠ “Petar Kočić” koji je u pratnji mame Jovanke predao dokumenta. Sada se nada najboljem – da bude primljen.

Gužva je vladala i u banjalučkoj Gimnaziji. Direktor Zoran Pejašinović kaže da ove godine imaju mnogo odlikaša. Među njima je i Katarina Tatić iz OŠ “Branko Ćopić”.

– Odabrala sam Gimnaziju jer je to škola sa dobrom osnovom za bilo koji fakultet – ističe Tatićeva.

Budućnost je isplanirala i Ana Janković, koju smo zatekli u Ekonomskoj školi u Banjaluci kako predaje dokumenta.

– Želim da upišem smjer poslovno-pravni tehničar – kaže Jankovićeva, dok nervozno stišće mamu za ruku.

Vuk Kecman iz OŠ “Drinić” došao je u pratnji djeda i mame da se upiše u Tehničku školu.

– Odlučio sam se za saobraćajni smjer, a kasnije ću vidjeti kuda ću – otkrio nam je svoje planove Kecman.

Nervoze i treme bilo je i u ostalim školama u RS. Svršeni osnovci u Doboju najviše žele u medicinske struke, a u klupe te škole može sjesti 120 đaka.

– Đaci su zainteresovani i za elektrotehničku i turističku školu, kao i za gimnaziju – kazao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj Spasoje Vasiljević i dodao da najmanje njih želi u mašinske struke.

Trogodišnje škole

Prijem dokumenata u srednje trogodišnje škole u Srpskoj počinje 20. juna, a završava 22. juna.

Tada pravo na upis imaju svi đaci sa manje od 60 bodova. Rezultate tog upisa budući srednjoškolci znaće već 24. juna.

Gužve su juče bile i u prijedorskim školama, koje su svoja vrata otvorila za 736 učenika. Najviše ih se odlučilo za gimnaziju, a Anabela Karanac je jedna od njih.

– To je najbolja osnova za dalje školovanje – kazala je ona.

Veliko interesovanje bilo je i u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Prijedoru, koju je odlučila da upiše i Đurđica Jeftić. Ona želi da pohađa smjer turistički tehničar.

Osnovnu školu na području Gradiške ove godine završilo je 527 đaka, koji će svoja zanimanja potražiti u tri srednje škole. Najviše interesovanje vlada za medicinu.

Direktor Srednje stručne i tehničke škole Gradiška, Darko Golić je kazao da očekuju veliku zainteresovanost za upis učenika u ovu školu posebno za smjerove medicinski i poslovni tehničar, jer su oni učenicima najprivlačniji.

Direktor Gimnazije “Filip Višnjić” u Bijeljini Drago Đurić kaže da su prvog dana upisa već popunili gotovo sva slobodna mjesta.

– Imamo 208 slobodnih mjesta u našoj gimnaziji, a stiglo nam je čak 194 kandidata – kaže Đurić, dodavši da je među njima više od 50 vukovaca.

Budući srednjoškolci dokumenta za željenu struku mogu predati i danas, a ovo je prvi upisni rok organizovan isključivo za učenike koji imaju 60 i više bodova. Rezultati upisa biće poznati u četvrtak, a svi koji ne budu imali sreće u ovom imaju šansu u novom upisnom roku u julu.

Prijedlog plana upisa u pojedinim školama za 2016/17.

 

Banjaluka

Gimnazija             280

Građevinska         130

Medicinska         240

Ekonomska           224

Elektrotehnička 224

Poljoprivredna   252

Tehnička             442

Tehnološka        216

(Glas)